Jučer smo napokon probali Slavoniku, pizzu koju je Franko’s Pizza & Bar lansirao prije nekoliko tjedana kao posvetu slavonskoj gastronomiji i kao gastronomski napredniju verziju onoga što se inače smatra slavonskom pizzom.
Slavonika je, naizgled, ultrateška pizza: sadrži među ostalim čvarke, slaninu i kuhanu šunku. U stvarnosti, Slavonika je vjerojatno najlaganija pizza s Franko’sova jelovnika i jedna od najlaganijih pizza koje smo probali u Hrvatskoj. Osim što je samo tijesto kod Franko’sa sve prozračnije i laganije, tajna osjećaja lakoće nakon što ste pojeli dosta veliku Slavoniku jest u ispravnim omjerima sastojaka i u podlozi za sastojke. Slavonika se, naime, bazira na ricotti pomiješanoj s crvenom paprikom.
Ricotta sadrži manje masnoće od raznih vrsta mozzarelle, a upravo je drastično manje masna od burrate, parmezana, paškog ovčjeg sira ili cheddara. Koristeći ricottu, Franko’s je osigurao da naizgled teška Slavonika postane njegova najlaganija pizza. Drugo, teži sastojci poput šunke, slanine i džema od šljiva dodaju se u umjerenim količinama: Franko’s srećom ne želi preopterećivati svoje pizze.
I treće, kiseli kupus Slavoniki ne daje samo ugodno visoku notu nego dugoročno ostavlja osjećaj svježine u ustima i u trbuhu. Kiseli kupus zapravo je, uz ricottu, ključni sastojak koji moćnu Slavoniku čini laganom i elegantnom. Slavoniku smo ručali u novom Franko’su u Darwinovoj ulici, preko puta Veterinarskog fakulteta. Pizza nije osobito skupa, košta 16 eura.
No, uz ručak smo popili dvije čaše šampanjca Marc Hebrart i tri čaše Benvenutijeva terana Livio Benvenuti, pa se ukupni račun popeo na 67 eura, što pokazuje da se pizzerijama isplati držati dobra vina. Međutim, ako uz Slavoniku naručite izvrsno Varioničino pivo, proći ćete s malo više od dvadeset eura po osobi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.