Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Seppeltsfield, najstarija svjetska kolekcija fortificiranih vina, predstavila je Para Vintage Tawny port iz 1925. godine

Australski Seppeltsfield predstavio je Para Vintage Tawny iz 1925. godine, piše Decanter. Seppeltsfield je najstarija svjetska zbirka vintage fortificiranih vina, koju je pionir vinarstva iz doline Barossa Oscar Benno Seppelt utemeljio kad je odložio bačvu vintage fortificiranog vina 1878. godine s uputama da se ne pušta u prodaju idućih sto godina. Prije dva dana u prodaju je pušten port Para Vintage Tawny iz 1925. godine.

Riječ je o 48. uzastopnom godišnjem izdanju stogodišnjeg vintage tawnyja iz Seppeltsfielda, koje se poklapa s obljetnicom preseljenja obitelji Seppelt iz Šleske na imanje u dolini Barossa u Seppeltsfieldu 1851. godine. Seppeltsfield kolekcija jedina je neprekinuta linija single vintage tawnyja na svijetu. Svako je vino provelo najmanje sto godina u hrastovim bačvama u Podrumu stogodišnjaka u Seppeltsfieldu, prije nego što je pušteno na tržište.

Prvi Para Tawny koji je Benno Seppelt odložio 1878. bio je u bačvi od 500 litara (puncheon). Krajem 70-tih zalihe Para Tawnija povećane su na četiri puncheona za svaku berbu. Otkako je Seppeltsfield 2009. kupio Warren Randal, rezervira se osam puncheona tawny porta iz svake berbe.

Berba 1925. posebna je po tome jer je sačuvana samo jedna bačva, u kojoj je ostalo tek 150 litara porta. Svake godine isparavalo je oko tri posto volumena. Za stanje portova u podrumu brine Seppeltsfieldova glavna enologinja Fiona Donald. Portovi se često dekantiraju u manje bačve od 300 litara kako bi očuvali svježinu. Donald je novinarima rekla da je prije 18 mjeseci na inventuri Para Vintage Tawnija iz 1925. bila zapanjena kvalitetom i karakterom berbe.  

“To je wow vino,”rekla je, “Kad sam prvi put počela raditi s Para Vintage Tawnyjem prije 16 godina, pretpostavila sam da će sva tako stara vina izgledati isto. Potpuno pogrešna pretpostavka. Osobnost svakog vina određena je njegovom berbom, što je vrlo precizno uhvaćeno u ovoj nevjerojatnoj fortificiranoj vremenskoj kapsuli.”

Berba 1925. dala je moćna, karakterna vina s jasnim notama kave, melase i divljeg meda. Port je vibrantan, iznenađujuće oštar i budan za sto godina staro vino, kompleksan i čvrste strukture koju mu daju kiseline. Bogatstvo vina balansirano je čistim slatkim notama, ali duboki slojevi intrigiraju. Tako Para Vintage Tawny 1925. opisuje Decanterov recenzent, naglašavajući njegovu gustoću, intenzitet i niz orašastih nota i nota suhog voća, kao i citrusa i začina. 

“Besprijekorno komponirane raskošne komponente shiraza, grenachea i mourverdrea (omjeri nisu zabilježeni) s vremenom su postale tamnije, pokazujući bogati mahagonij ton u čaši uokviren živahnim jantarnim rubom.” 

Ovo novo izdanje dramatično se razlikuje od nedavnih izdanja Para Vintage Tawnyja. Berba 1922. ima tamnije, pikantne okuse s oštrim likerskim notama zelenog lješnjaka i sušenog divljeg bilja, dok je berba 1923. bila izrazitno voćna s toplim notama božićnog pudinga. Takvi upečatljivi kontrasti dokazuju da je enologinja Fiona Donald u pravu kad kaže da berbe igraju značajnu ulogu u svakom sto godina starom fortificiranom vinu. “Svaka berba priča svoju važnu priču, a naša je dužnost to sačuvati i osigurati da povijesna Stoljetna kolekcija ostane relevantna za kolekcionare finih vina u budućnosti”, objasnila je Donald za Decanter.

Stogodišnji Para Vintage Tawny izlazi u bočicama od 100 militara koje više nalikuju bočicama za parfeme nego vinskim bocama. Svaka bočica se puni ručno po narudžbi, numerira se i ovjerava za kolekcionare, s potpisima vlasnika i direktora Seppeltsfielda i prijatelja vinarije Billa Seppelta, prapraunuka osnivača. 

Vino je pakirano u crnu drvenu kutiju s kopčom obloženu crnim baršunom, s datumom punjenja otisnutim s unutarnje strane poklopca. Broj boce pričvršćen je na etiketu na vratu boce, dok QR kod otvara bilješke o kušanju. Bočica Seppeltsfieldova Para Vintage Tawneya iz 1925. prodaje se za 1800 dolara. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.