Zagrebački Vinodol, njegov vlasnik Dražen Boban i Vinodolov kreativni chef Kristijan Godinić iz tjedna u tjedan mijenjaju definiciju tradicijske hrvatske kuhinje. Vinodol svoj tjedni meni uvodi četvrtkom, pa smo danas kao i skoro svakoga četvrtka kad smo u Zagrebu, ručali u Vinodolu.
Najzanimljivije jelo s novog Vinodolova menija skromna je salata od velikih listova crvenog radića, inćuna i kreme od tune. Ovo naizgled skromno jelo košta samo 12 eura, a vrijedi barem dvadeset. Ne po sastojcima koji su relativno jeftini, nego po kompleksnosti okusa i tekstura. Hrskavi crveni radić položen je na majonezu od tune akvu poznajemo kao glavni sastojak vitella tonnata, i začinjen vinegretom od čilija i limuna. Ovo Vinodolovo jelo pripada u repertoar zagrebačkih fine dining restorana, onih zaista dobrih i modernih.
Prije salate od radića i inćuna, gospodin Godinić donio nam je zdjelu juhe od hobotnice s tartufima i bukovačama. Riječ je o eksperimentalnom receptu golemog potencijala, s vrlo mnogo umamija.
Ako Vinodolova salata od crvenog radića postane hit, s vjerujemo da hoće, bit će to još jedan dokaz da sadržaj tradicionalne nacionalne kuhinje redovito treba oživljavati hrabrim, inovativnim kuhanjem. Kristian Godinić idući tjedan provest će u Parizu gdje će jesti i u Septimeu, jednom od najvažnijih restorana moderne francuske kuhinje. Presudno je važno da mlađi hrvatski chefovi poput Kristiana Godinića redovito posjećuju velike svjetske restorane.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.