Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefica Marina Gaši i vinarija Zidarich otvorili su zadarski Atrox Edition spektakularnom ribljom večerom u restoranu Corte, koja je završila desertom od sipe

Koliko god voljeli prekrasni Zadar, u njemu nema restorana koji bi promicali najbolje od hrvatske gastronomije. Pa su događanja poput gostovanja vrhunskih hrvatskih chefa prijekopotrebna Zadru. Tako je bilo i sinoć u odlično uređenom restoranu Corte hotela Almayer, gdje je chefica Marina Gaši pripremila jednu od originalnijih ribljih večera unatrag mnogo godina na području Dalmacije.

Gospođa Gaši gostovala je u sklopu Atrox Editiona, velikog godišnjeg B2B vinskog eventa koji se treću godinu zaredom održava u Providuruvoj palači. Na sinoćnjoj večeri, kojoj je prisustvovalo mnogo profesionalaca vinske industrije, gospođa Gaši pokazala je zašto je zaista vodeća hrvatska stučnjakinja za morske plodove, slaganje kreativnih i neočekivanih okusa. Večera je započela točenjem šampanjca Pol Roger iz velikih boca i snackom od sušene palamide.

Slijedio je fantastično aromatični i balansirani tartar od kozica okupan u bademovu mlijeku. Mlađi kuhari bi od gospođe Gaši mogli učiti kako se spajaju internacionalni utjecaji s lokalnim namirnicama. Ali  najbolji trenutak večeri dogodio se kad je osoblje na poslužilo hlapa. Hlap Marine Gaši zaista spaja sve što se od jednog jela može tražiti: nevjerojatne arome koje su ispunile cijeli prostor restorana, vrhunsku namirnicu pripremljenu besprijekornim tehnikama i profinjene a komunikativne okuse. Hlapu su na tanjuru društvo radili smeđi maslac, veluta od hlapa i ikra hlapa. Jelo koje će Zadar dugo pamtiti.

Rižoto s bazom riblje juhe pokazao je da klasičnu, tehnički visoko kompetentnu stranu kuhanja Marine Gaši. Glavno jelo spojilo je slatkasto slane okuse odlično pečenog brancina i kreme od graha s putrastim beurre blancom i oduševilo goste. Jedan od zanimljivijih trenutaka večeri dogodio se tijekom posluživanja deserta. “Kod mene je sve riba, pa tako i desert,” rekla je Gaši. I uistinu je poslužila jedan od originalnijih deserata, krostatu s crnom sipom.

Od prvog do zadnjeg tanjura chefica Gaši pokazala je najviši mogući domet hrvatske riblje gastronomije. Vinski dio večeri nije zaostajao. Vinska zvijezda večeri bila je talijansko-slovenska vinarija Zidarich poznata po kultnim prirodnim vinima. Zidarich je na gostovanju točio vina poput autohtone Vitovske, Kamena i Malvazije koja su se elegantno složile s jelima gospodđe Gaši. Oduševio nas je oranž Prulke napravljen od sauvignona, vitovske i malvazije, kao i moćni merlot Ruje poslužen uz desert. Kombinacija Zidarich-Gaši odlično je otvorila vrhunski vinski tjedan u Zadru, koji se nastavlja Atrox Editionom ali i Zadar Wine Festom u dvorani Krešimira Ćosića. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.