Zoran Milanović relativno se dobro razumije u vina. Zapravo, Milanović je prvi hrvatski predsjednik , i jedan od rijetkih hrvatskih državnika koji su pokazivali ozbiljniji interes za vina, uz Miomira Žužula, Ivu Sanadera i pokojnog Nikicu Valentića. Milanović je u inozemstvu naučio ponešto o vinima iz Loire i Chablisa: svojedobno je volio poluaromatična suha bijela vina s visokim kiselinama. Nije, nažalost, volio šampanjce.
Nadamo se da se to promijenilo s državničkim obvezama: državni protokoli uglavnom podrazumijevaju šampanjce ili pjenušce. Za gastronomski dio jučerašnje inauguracije na Pantovčaku bila je zadužena zagrebačka Esplanade, gdje je predsjednik Milanović povremeno znao ručati godinama prije nego što je postao premijer. Esplanadin tin sastavio je primjerenu vinsku listu za inauguraciju na Pantovčaku. Vinska karta za predsjednika Milanovića pokrivala je sve glavne hrvatske vinske regije.
Plešivicu je predstavljao Tomčev pjenušac Diplomat. Istru je zastupala Kozlovićeva Malvazija, a Dalmaciju Birin Grk. Iz Baranje je došao Josićev Cabernet Franc, dok najbolje vino koje se točilo na Milanovićevoj inauguraciji potpisuje Vlado Krauthaker. Riječ je o glasovitoj Graševini iz berbe prosušenih bobica. Ovo se raskošno desertno vino svojedobno redovito točilo u Fat Ducku chefa Hestona Blumenthala, i to u vrijeme kad se taj restoran s tri Michelinove zvjezdice smatrao jednim od najboljih na svijetu. Esplanadin tim jučer je ponovno odradio odličan posao.
Fotografija/Predsjednik.hr
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.