Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRAMVAJEM NA IZLET Petnaesticom, najromantičnijom tramvajskom linijom u Zagrebu, odvezli smo se na drugi rođendan Wirtshausa pod Žičarom

Tramvaj broj 15 jedinstvena je zagrebačka turistička atrakcija, koju gradski turistički djelatnici još nisu prepoznali a kamoli valorizirali. Tramvaj broj 15 kreće s nedavno preuređenog okretišta na Mihaljevcu i vozi točno do spektakularne zagrebačke Žičare. Premda ima samo četiri stanice, petnaestica je uvjerljivo najromantičnija tramvajska linija u Zagrebu.

Tramvaj broj 15 vozi kroz šumu između Gračanske ceste, Mlinova i Gračana. Ako vam je dosadno uživati u prirodnom ambijentu posve netipičnom za tramvajske pruge, možete špijunirati stražnje fasade i vrtove kuća na Gračanskoj, koje je inače nemoguće vidjeti s ceste. Petnaestica je idealna za kratki izlet u podsljemenski Zagreb. A takav izlet trebao bi završiti dobrim ručkom. Pa smo i mi u nedjelju oko jedan sjeli u solidno popunjenu petnaesticu, odvezli se do Žičare, da bi se od stanice Gračani pješice spustili prema Wirtshausu, jedinom zagrebačkom austrijskom restoranu.

Mladen Antoljak sa suprugom Liselotte koja je i glavna chefica, Wirtshaus je otvorio na Valentinovo 2023.

Wirtshaus je upravo slavio drugi rođendan: otvoren je, naime, 14. veljače 2023. Wirtshaus je u samo dvije godine postao jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana. Wirtshaus je kombinacija vrhunskog, personaliziranog ugostiteljstva, ukusne i žanrovski dobro definirane hrane, više nego korektnih cijena, ogromnih porcija i relaksirajuće tople atmosfere. Wirtshaus je možda najbolje mjesto u Zagrebu za lazy sunday. Važno je istaknuti da se vinska karta unatrag pola godine drastično poboljšala, pa sad Wirtshaus rutinski toči šampanjac i nekoliko smaragda iz Wachaua.

U nedjelju smo uz standardne Wirtshausove favorite, dupli bečki kao iz Plachutte i najbolji gulaš u Zagrebu, probali izvrsne jabuke u šlafroku. Jabuke u šlafroku starinski su zagrebačko-bečki desert koji se prije četrdeset ili pedeset godina pripremao u skoro svim zagrebačkim domovima. Wirtshausove jabuke u šlafroku nose donose dosta identiteta  stare hrvatske građanske kuhinje, kao i mnogo  nesputanog hedonizma.

Kisele jabuke omotane su u slatko prozračno tijesto koje teksturom gotovo da podsjeća na krafne, i garnirane marmeladom od crvenog voća. Uz ovaj razoružavajući desert pili smo očaravajući Kracherov Noble Reserve TBA. Kracher je najugledniji austrijski proizvođač slatkih vina, a TBA je jedna od dvije najviše kategorije slatkih vina na njemačkom govornom području. U grad smo se vratili petnaesticom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.