U petak 14. veljače u 78. godini poslije duge i teške bolesti preminuo je chef Marijan Hornung, jedan od najboljih hrvatskih kuhara starije generacije. Gospodin Hornung radio je, među ostalim, u zagrebačkim hotelima Esplanade i Palace. Prvog travanja 2001. došao je u Okrugljak , gdje je bio glavi chef do kraja karijere. Marijan Hornung uživao je golemi ugled u profesionalnoj zajednici. Ne samo zato što su se kod njega polagali majsotrski ispiti iz slastičarstva i kuharstva, nego zato što je i kao osoba i kao profesionalac ostavljao sjajan dojam. “Marjan je bio hodajuća enciklopedija,” ispričao nam je jutros vlasnik Carpaccia Vlado Lisak, koji je kao maître d’ Okrugljaka doveo Hornunga u veliki restoran na zagrebačkim Mlinovima.
“Marjan je imao nevjerojatnu memoriju i znanje. Znao je napamet bezbroj recepata, bilo da je riječ o slastičarstvu ili slanim jelima, i to u posve točnim omjerima. Mlađi kuhari često su ga pitali kako treba skuhati ovo ili ono jelo i on je odmah, iz glave, izdiktirao cijeli recept. Nije trebao konzultirati literaturu. Osim što je sve znao, bio je jako smiren, jako pozitivan. Strahovito je pridonio uspjehu Okrugljaka prije dvadesetak godina. Bilo mi je zadovoljstvo i čast surađivati sa chefom Hornungom,” kazao je gospodin Lisak.
Marijan Hornung, hrvatski kulinarski akademik, bio je Slavonac. Sprovod legendarnog veterana hrvatske gastronomije održat će se u utorak, 18. veljače u 15 sati u Orahovici.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.