Tencha je čaj od kojeg mljevenjem nastaje matcha. Tencha ima zasebno ime jer se čaj za matchu obrađuje drukčije od drugih zelenih čajeva. Biljke rastu u sjeni barem mjesec dana prije berbe, bere se u proljeće i to samo najmanji mladi izdanci, svježina mu ostaje potpuno očuvana brzom preradom i parenjem, ali tencha se za razliku od ostalih japanskih zelenih čajeva ne rola, i prije mljevenja se čisti od svih peteljki pa čak i od sitnih žilica, da bi se dobili samo najmekši dijelovi listića za mljevenje.
Tencha se teško nabavlja kao zaseban čaj jer većina proizvodnje, naravno, odlazi u sve traženije i sve skuplje matche. Nadalje, proizvodnja tenche pod golemim je pritiskom zbog potražnje za matchom i činjenice da većina proizvođača u najjačim japanskim regijama nema svoje pogone za preradu tenche a kamoli pogone za proizvodnju matche, nego se proizvođači uglavnom specijaliziraju i oslanjaju jedni na druge.
Jedan od važnih faktora u proizvodnji tenche je i sezonalnost. Dok proizvođači matche rade cijele godine, proizvođači tenche vezani su uz sezonu i vegetaciju. Važno je reći, jer zapadni kupci toga često nisu svjesni, da je uvoz japanskih čajeva u Europsku uniju vrlo kompliciran, zbog pesticida i umjetnih gnojiva koji se u Japanu koriste u uzgoju svih čajeva pa i vrhunskih. Zbog načina uzgoja i klime organski uzgoj u Japanu je preriskantan. Pronaći farmu koja investira u usklađivanje standarda i onda još proći sve provjere u EU, za uvoznike vrhunskih japanskih čajeva teška je i skupa operacija, a pronaći certificirane organske uzgajivače još je teže.
Treći razlog zašto su tenche tako rijetke je komplicirani uzgoj. Zasjenjeni čajevi poput tenche zahtijevaju puno pažnje u svim fazama rasta. Farmeri moraju ispravno procijeniti kad će nad plantažama nadviti cerade koje sprečavaju prodor sunčevog svjetla, odrediti koliko će zasjeniti čaj i koliko dugo kako bi izbjegli vjetrove, nagle promjene temperature i druge faktore koji bi poremetili ovaj ključni korak u uzgoju čajevca. Biljke u sjeni počinju se mučiti i iscrpljuju se dok proizvode natprosječne količine klorofila i L-teanina koji zasjenjenim čajevima daju vrijednost pa zahtijevaju intenzivan rad farmera, posebno u vrijeme rezidbe i gnojenja. Udjel cijene rada i opreme u ovim čajevima vrlo je visok.
Pogoni za obradu tenche su skupi i nema ih puno, veća koncentracija je u okolici Kyota gdje se nalazi Uji, epicentar proizvodnje vrhunske matche. Tvornice tenche višak kapaciteta iznajmljuju manjim proizvođačima ali skaliranje je vječni problem jer potražnja za matchom neprekidno raste, kao i pritisak na cijene. Sa sve manje raspoloživog kapaciteta i sve manjim profitnim maržama, veći proizvođači počeli su odbijati manje, pa su neki mali farmeri počeli investirati u vlastite pogone i udruživati se, a oni koji više ne žele snositi teret novog poslovnog modela naprosto prodaju ubrani čaj proizvođačima tenche i ostaju bez dodane vrijednosti.
Japanci nisu i vjerojatno neće naći način da povećaju proizvodnju vrhunske matche, jer je Japan otočje i područja uzgoja vrhunskog čaja za tenchu su fizički ograničena. Ako se ovakav rast potražnje nastavi, zaista dobre matche bit će sve teže dostupne i eksponencijalno će poskupljivati, a tencha će kao zaseban čaj u prodaji biti još veća rijetkost.
Ono što se može nabaviti, također ne baš lako ni jeftino, je tencha usuore, čaj od listića koji nisu mogli ući u mlin za matchu. Listići tenche mikronski su tanki. Ako se dva preklope, izdvajaju ih. Ako nemaju perfektnu zelenu boju, u njima su žilice ili se zbog nekog drugog razloga nisu kvalificirali za mlin, ti se listići odvajaju i pakiraju kao tencha usuore ili u mješavine s drugim zelenim čajevima. Ti listići nisu stvarni škart, oni nose sav umami i aromatični profil vrhunskih zelenih čajeva iz Ujija, kao i visoku hranjivu vrijednost. Stil i okus ovih čajeva osim izbora sorti i terroira definira kraće parenje i laganije pečenje zbog čega ostaju izrazito zeleni, čvrsto strukturirani i herbalni.
Preko interneta smo kupili Tenchu Usuore Sōon iz biološkog uzgoja iz Ujija, od kultivara samidori iz prve berbe u svibnju 2023. Čaj je ubran ručno i označen je kao vrhunski sa 99/100 bodova i nekoliko nacionalnih japanskih nagrada. Čaj je single origin, od jednog od najcjenjenijih farmera u Ujiju čija je farma na 13 metara nadmorske visine. Čaj se zasjenjuje 37 dana prije berbe tana tehnikom, s duplom ceradom. Kao i svaki savjesni japanski proizvođač, ovaj uz ostale podatke prilaže i laboratorijske testove čistoće, koji pokazuju i da čaj nije radioaktivan, još jedan detalj u japanskim čajevima na koji rijetko pazimo unatoč havariji u Fukushimi.
Čaj se odmah nakon berbe pari da se zaustavi oksidacija, selektira se i hladi zrakom u posebnim rotirajućim strojevima kako bi se sačuvala boja i razdvojiili listići koji su se eventualno slijepili tijekom parenja. Listići se zatim suše oko 20 minuta u posebnoj peći za tenchu na 90 do 180 stupnjeva. Na kraju se od listića odvajaju peteljke i žilice i strojno se režu na male komadiće pomoću udara zraka. Ono što se odvoji ide u tenchu usuore, dok se čista tencha (shiage tencha) melje za matchu ili se pretvara u ultrarijetke čajeve. Dvadeset grama Tenche Usuore Sōon košta 30 eura.
Ovu tenchu usuore pripremili smo po uputama s pakiranja, tri grama čaja prelili smo s 50 mililitara vode na 60 stupnjeva i ostavili četiri minute. Ova spora ekstrakcija razvila je čaj boje žada i nevjerojatno intenzivnog mirisa i umamija, ali ono što ovoj tenchi daje istinski autoritet prije svega je njen balans. Balans slatkoće i gorčine, balans umamija i herbalnosti, koje je zadržala u sva tri prelijevanja (druga dva smo napravili malo kraća s malo više vode).
Druga impresivna karakteristika Tenche Usuore Sōon je njen aromatski profil. U prvom prelijevanju imala je sve najbolje arome i nesputani intenzitet vrhunskih čajeva iz Ujija koje smo dosad probali: slatke mirise biljnih sokova, umami, koncentrirane arome algi, dashija i špinata, dok je u drugom preljevu postala senzacionalna, jer su u prvi plan iskočile sve morske i mineralne note: svježe kamenice, morski zrak, mokri kamen, sol i opet alge, svaki put s puno slatkoće na početku i diskretnom, linearnom blagom gorčinom na kraju koja potiče na novi gutljaj.
Kad bi je opisivali u par riječi, Tencha Usuore Sōon je čaj s karakterom gyokura i elegancijom matche. Ozbiljan, ekspresivan čaj koji ne dopušta da ga pijete odsutno i koji jedva čekamo isprobati u ozbiljnom pairingu s japanskom hranom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.