Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POSLOVNI RUČAK U NAVISU Jučer smo u najboljem opatijskom hotelu jeli delikatne velike škampe na pari, moćnog jastoga s gradela i fete velikog zubaca 

U četvrtak popodne našli smo se na ručku s dragim, dugogodišnjim poslovnim partnerima iz Istre, ljudima koji se jako dobro razumiju u vina i gastronomiju. Poslovni su se ručkovi unatrag više od petnaest godina, otkako je krajem 2008. izbila Velika kriza, upravo drastično redefinirali. Postali su kraći i suzdržaniji. Međutim, ako ste na ručku s ljudima koji su vam doista važni za biznis i koje dugo niste vidjeli, poslovni se ručkovi mogu produljiti. Osobito kad vam ni hrana ni vina ne daju da se dignete od stola.

navis2

A jučerašnji izbor živih morskih delikatesa u opatijskom Navisu uistinu nije dopuštao da se brzo dignemo od stola. Ručak smo počeli velikim, živim škampima kuhanima na pari. Priprema na pari učinila je škampe eterično delikatnima: trebala im je samo kap ulja kao efektan kontrast njihovoj prirodnoj “slatkoći”. Slijedio je jastog (ne hlap, baš jastog) s gradela, koji je, naravno, bio živ kad smo sjeli u Navisov restoran.

Jastogovo čvrsto mišićavo meso s raskošnim, intenzivnim, sasvim diskretno jodiranim okusom pokazalo je kako se dvije vrste velikih rakova drastično razlikuju u svojoj gastronomskoj izvrsnosti. Fete velikog zubaca bile su profesorski precizno pečene s hrskavom kožom, a ručak smo završili solidnom selekcijom sireva.

Tijekom odličnog četverosatnog poslovnog ručka pili smo Billecart Salmon iz 2008, Knollov Riesling Smaragd iz 2022. Tomčev rizling Rockstar iz 2022. Prieurov Corton Charlemagne iz 2019. i Grand Reservu Marquis de Murriette iz 2012. Bitno bolje baš i ne može.

Zahvaljujući novoj kongresnoj dvorani na najvišem katu, Navis se počeo profilirati kao važno poslovno odredište. Samo unatrag dva tjedna, dakle u vrijeme kad nema turista, u Navisu su održana dva veća, višednevna poslovna skupa; jedna je velika zagrebačka tvrtka čak zakupila cijeli hotel na nekoliko dana. Kombinacija suvremenih kongresnih kapaciteta, udobnih soba i lokalne gastronomije čini hotele na moru privlačnima i po ružnom i hladnom vremenu, poput današnjeg.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.