Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA PUTU PREMA ILIRSKOJ BISTRICI U pubu Carpe Diem u Rupi probali smo sasvim dobru pljeskavicu i još bolju pizzu 

Ljudi s Kvarnera uvijek su u  shopping išli prema Ilirskoj Bistrici. Tako je bilo i prije bojkota, a bit će još više kad  bojkot prestane biti tema. Ovisno o tome gdje živite na riječkom prstenu, Ilirska Bistrica je udaljena od 15 do 25 minuta. Što može biti bliže nego neki trgovački centri u Rijeci.

Ipak, Ilirska Bistrica nema restorana koje bismo mogli preporučiti. Najbliže bi bili zapravo hrvatski restorani. Jedan takav je Carpe Diem u Rupi, mjestašcu tik do slovenske granice, udaljen od Rijeke kakvih dvadesetak minuta vožnje. Carpe Diem se predstavlja  kao pub. Nismo, međutim, sigurni da se slažemo s tom definicijom. Prema šturoj definiciji puba kao lokala sličnog gostioni ili krčmi, Carpe Diem to jest. Drugi dio definicije puba kao mjesta koje nudi širok raspon pića ipak ne odgovora.

Carpe Diem, naime, poslužuje i ispodprosječna alkoholna pića. Industrijsko pivo, loše označene etikete vina, uzak izbor pića. To bi bila možda i jedina naša strukturalna zamjerka Carpe Diema. Ali vjerujemo da to gostima koji zalaze u Carpe Diem nije toliko bitno. Riječ je o gostioni koja okuplja vrlo veselu i živahnu lokalnu zajednicu. U Carpe Diem smo ušli u otprilike 16 sati u srijedu. Gostiona je bila ugodno popunjena. Radnici nakon smjene družili su se na šanku, prijatelji restorana vani su došli na piće, jedan par došao je na ručak poslije posla, a vjerujemo da su marende u Carpe Diemu također popularne i da pune restoran. Carpe Diem je jedno od onih mjesta gdje se vjerojatno svi znaju i koji je srce uspavanog pograničnog mjesta često okovanog maglom, u koje ćete rijetko doći ako baš ne morate.

Što bi međutim bilo šteta. Hrana u Carpe Diemu uopće nije loša. Naprotiv, neke su nas stvari iznenadile. Naša pljeskavica punjena sirom i vrhnjem bila je sočna i uzorno pečena iako je imala mrvicu pregumastu teksturu za naš ukus. Lepinja koju smo dobili uz pljeskavicu bila je odlična, kao da je neko vrijeme provela u krušnoj peći. Iznenađenje ručka je ipak bila pizza. Zaista nismo očekivali dobru pizzu na mjestu kojem smo bili možda jednom u životu i koje nije na prometnom mjestu. Ali, pizza iz Carpe Diema zaslužuje pohvale.

Tijesto je maestralno napravljeno, s onom suptilnom slanoćom koja karakterizira dobra tijesta, a pizza nije preslana. Tijesto je prozračno, ispravno fermentirano, a sastojci su vrlo dobri. Na svojim pizzama Carpe Diem koristi San Marzano rajčice i dobre sireve, sve skupa je veoma atraktivno. Jedina tehnička pogreška bila je što je naša Bufalina plivala u tekućini. Što nije atraktivno. I uz takvu pogrešku vrlo ćemo rado ponovno otići na pizzu u Carpe Diem. Pohvalno je što meni Carpe Diema nije preširok i uglavnom ga čine jela s roštilja i pizze. Ali lista pića bi trebala imati makar trunku ambicije. Kao jedino pristojno pivo pronašli smo Grimbergen. Ručak za dvoje platili smo 37 eura. 

CARPE DIEM 

Rupa 6b, Rupa

HRANA 3/+3  PIĆE +2  SERVIS  -4  AMBIJENT 3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.