Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veraldin San Giovanni iz 2022. djelomično proizveden karboničkom maceracijom jedno je od najboljih hrvatskih crnih vina za roštilj 

Karbonička maceracija tehnika je proizvodnje vina tipična za beaujolais. U karboničkoj maceraciji fermentacija ne počinje u moštu nego u bobicama, u okruženju punom ugljičnog dioksida. Karbonička maceracija pojačava voćne okuse i arome u crnim vinima. San Giovanni zapadnoistarske vinarije Veralda cuvee je terana i cabernet sauvignona. Luciano Visintin, vlasnik Veralde, prije dvije i pol godine odlučio je dio grožđa za San Giovanni podvrgnuti karboničkoj maceraciji.

Radilo se o 10 do 12 posto ukupne količine uroda za San Giovanni. Rezultat je začuđujuće uspješan. San Giovanni iz 2022. s 14 posto alkohola, već je sad zaokruženo, lakopitko, gotovo mekano vino (a cabernet sauvignon nikad nije mekan) punog tijela, ugodne svježine i veoma intenzivnih okusa i aroma crnog i crvenog bobičastog voća.

Luciano i Olga Visintin

San Giovanni mogao bi postati ljetni hit jer, baš kao i beaujolais, dobro podnosi lagano hlađenje. No, San Giovannijeva glavna komparativna prednost jest roštilj. Crno vino, koje je istodobno jako voćno, bogato i svježe, odlično se slaže s roštiljem: tamno voće voli dim, svježina reže masnoću mljevenog mesa, a puno tijelo i glicerol dopunjuju se s moćnim karakterom govedine pečene na drvenom ugljenu. San Giovanni napravljen uz djelomičnu karboničku maceraciju još je jedno uspjelo inovativno vino sve naprednije obiteljske vinarije iz Bracanije kraj Brtonigle. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.