Karbonička maceracija tehnika je proizvodnje vina tipična za beaujolais. U karboničkoj maceraciji fermentacija ne počinje u moštu nego u bobicama, u okruženju punom ugljičnog dioksida. Karbonička maceracija pojačava voćne okuse i arome u crnim vinima. San Giovanni zapadnoistarske vinarije Veralda cuvee je terana i cabernet sauvignona. Luciano Visintin, vlasnik Veralde, prije dvije i pol godine odlučio je dio grožđa za San Giovanni podvrgnuti karboničkoj maceraciji.
Radilo se o 10 do 12 posto ukupne količine uroda za San Giovanni. Rezultat je začuđujuće uspješan. San Giovanni iz 2022. s 14 posto alkohola, već je sad zaokruženo, lakopitko, gotovo mekano vino (a cabernet sauvignon nikad nije mekan) punog tijela, ugodne svježine i veoma intenzivnih okusa i aroma crnog i crvenog bobičastog voća.
San Giovanni mogao bi postati ljetni hit jer, baš kao i beaujolais, dobro podnosi lagano hlađenje. No, San Giovannijeva glavna komparativna prednost jest roštilj. Crno vino, koje je istodobno jako voćno, bogato i svježe, odlično se slaže s roštiljem: tamno voće voli dim, svježina reže masnoću mljevenog mesa, a puno tijelo i glicerol dopunjuju se s moćnim karakterom govedine pečene na drvenom ugljenu. San Giovanni napravljen uz djelomičnu karboničku maceraciju još je jedno uspjelo inovativno vino sve naprednije obiteljske vinarije iz Bracanije kraj Brtonigle.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.