Jučer smo u Konzumu u Kaptol Centru ugledali omot nečega što se zove pršut s okusom tartufa. Pakiranje od 100 grama košta 3,95 eura. Tko to kaže, tko to laže da su tartufi skupi?
U zadnjih desetak godina umjetna aroma tartufa stavlja se baš na sve što se proizvodi u Istri. Pa tako imamo kečap s tartufima, majonezu s tartufima, tisuću sireva s tartufima, čips s tartufima, čokolade s tartufima pivo s tartufima, petsto kobasica s tartufima, da bismo sada dobili i pršut s tartufima. Baš nas zanima tko će prvi napraviti malvaziju s tartufima.
Naravno da ni jedan od tih proizvoda nikad nije vidio prave tartufe. Sva se ta roba zalijeva kantama talijanskog 2,4 ditiapentana, kemijskog industrijskog sastojka koji imitira miris tartufa, i na kojem se baziraju ulja od tartufa, tartufate i slične antidelikatese.
Hrvatska masovno uvozi 2,4 ditiapentan, a Talijanima prodaje prave tartufe. Sirevi s tartufima također se temelje na 2,4 ditiapentanu premda u njima vidite komadiće tartufa. No, tartufi u sirevina nužno su pasterizirani i bezmirisni, pa se zato sirevi aromatiziraju sintetičkim uljem od tartufa.
Pršuti bi trebao biti jedan od najplemenitijih hrvatskih suhomesnatih proizvoda, autentična gastro ikona. Pravi pršut traži dosta vremena i pažnje.
Pazinski Pisinium jedan je od korektnijih velikih proizvođača pršuta u Hrvatskoj. No, našpricati pršut 2,4 ditiapentanom ne samo da je uvreda za pršut nego i najgrozomornija marketinška ideja koja je urodila najkičastijim proizvodom u novijoj povijesti hrvatske suhomesnate industrije.
Pisiniumov pršut s okusom tartufa otvorili smo, probali, malo se zgražali nad neugodnom aromom umjetnih tartufa koja je potpuno prekrila meso, pa smo ga bacili u smeće da nam ne kontaminira hladnjak.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.