Noel ove godine pokreće seriju gostovanja uglednih stranih chefova, uglavnom iz restorana s više Michelinovih zvjezdica. Prvi u Zagreb dolazi Grk Thanos Feskos (1987.) kuhar vrlo ozbiljne profesionalne biografije.
Feskos je prvo studirao ekonomiju. Kuhanjem se počeo baviti u vojsci i odlučio je promijeniti karijeru. Poslije više poslova u grčkim restoranima, prijavio se za stažiranje u danskom Geraniumu, gdje je ostao tri godine. Zatim je ponovno kuhao u Ateni, da bi mu Geraniumov chef Rasmus Kofoed ponudio poziciju pomoćnika glavnog chefa, što Feskos naravno nije mogao odbiti.
Feskos je kuhao u Geraniumu kad je ovaj slavni restoran dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Godine 2020. Feskos je napustio Kopenhagen da bi u Grčkoj preuzeo poziciju glavnog chefa atenskog restorana Delta, koji je 2022. dobio drugu Michelinovu zvjezdicu i zelenu zvjezdicu. Delta je danas jedini atenski restoran s dvije zvjezdice. Spondi, u kojem smo odlično večerali prije dvanaest godina, također je dosta godina imao dvije
zvjezdice, no sada ima jednu. Osim za Deltu, Feskos brine za još dva atenska restorana. Priređivanje večera stranih Michelinovih chefova svakako je ispravan potez za Noel i za zagrebačku restoransku scenu. Feskosovo gostovanje još je zanimljivije zbog toga što hrvatski restoranski gosti i gastronomska javnost ne znaju mnogo o grčkom fine diningu.
U Hrvatskoj se grčka hrana i danas poistovjećuje s jednostavnim, komunikativnim i relativno jeftinim jelima. No, činjenica je da Atena i njena okolica imaju jedanaest restorana s Michelinovim zvjezdicama. Koliko i cijela Hrvatska.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.