Franko’s Pizza & Bar, 14. najbolja pizzeria u Europi izvan Italije prema listi 50 Top Pizza, prije nekoliko je godina počela razvijati i napoletane posvećene raznim hrvatskim regijama.Tako smo dobili izvrsnu baranjsku pizzu Creamy Baranja s baranjskim kulenom, pa istarsku No Fake Truffles, da bi ovih dana Franko’s lansirao Slavoniku.
Slavonska pizza opće je mjesto hrvatske scene pizzerija najmanje tridesetak godina, ali gotovo nikad nije imala previše dodirnih točaka sa Slavonijom: pizzerije su na pizzu stavljale par šnita lošeg kulena, kiselo vrhnje i koji feferon, pa su mislili da takvo što mogu nnazvati slavonskom pizzom.
Franko’sova Slavonika sasvim je drukčija, prilično komplicirana i možda najoriginalnija od svega što je Franko’s Pizza & Bar dosad osmislio. Podloga za pizzu Slavoniku sastoji se od mljevene crvene paprike, slavonskih čvaraka, dimljene slanine i ricotte. Tu su, dakle, tri od četiri tipična slavonska gastronomska elementa. Prije pečenja na pizzu se dodaju kiseli kupus, feferoni, dimljena šunka i ribani sir, a poslije pečenja drobljeni čvarci, domaći pekmez od šljiva i bosiljak.
Staviti kiseli kupus i pekmez od šljiva na pizzu prilično je hrabar potez, za koji morate imati puno samopouzdanja. Ali bez hrabrih poteza nikad nećete napraviti ništa ozbiljno u životu ni u karijeri. Budući da smo ovih dana na putu, još nismo probali Slavoniku. U idućih nekoliko dana izvijestit ćemo kako funkcionira ovaj šaroliki koloplet slavonskih aroma, okusa i tekstura na vrhunskoj napoletanskoj pizzi.
Uz pizzu Slavoniku trebalo bi, iz terroirskih razloga, piti ozbiljnu graševinu ili frankovku, ali prilično smo sigurni da bi se bilo koji zaista dobar rizling fino složio s pizzom koja sadrži kiseli kupus, pekmez od šljiva, čvarke i mljevenu papriku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.