Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Asiji Thai ručali smo veoma ukusan, prilično autentičan pad thai. A vina su neobično jeftina za centar Zagreba

Pad thai nacionalno je tajlandsko jelo koje je prema nekim izvorima prije stotinjak godina izmislila i promovirala tajlandska vlada, da bi ga koristila kao tipični alat gastronomskog nacionalizma. Zbog narativa da svaka država mora imati prepoznatljiv nacionalni specijalitet, tajlandske su vlasti u tridesetim godinama prošlog stoljeća navodno odlučile jednu verziju prženih rižinih rezanaca iz woka nazvati pad thai. Važna je, u svakom slučaju, činjenica da pad thai nije tradicionalno jelo nego recept iz 20. stoljeća (baš kao što ni carbonara nije nikakav tradicionalni rimski recept); jela koja nisu tradicionalna lakše podliježu raznim interpretacijama, dobrim i groznim, poput paste od rajčice u pad thaiju koju smo dobili u jednom berlinskom azijskom restoranu.

Pad thai trebao bi se sastojati od rižinih rezanaca, čvrstog tofua, jaja, klica mungo graha ili soje, tamarinda, limete, sušenih kozica, kikirikija, ribljeg umaka, palminog šećera, češnjaka, ljutike i mladog luka. Svježe kozice uobičajeno pojačavaju pad thai dok, recimo, daikon koji se preporučuje u pojedinim ozbiljnim receptima nikad nismo vidjeli ni u jednom europskom pad thaiu.

Jučer smo u Asiji Thai u Šenoinoj ulici probali veoma ukusnu i prilično autentičnu verziju pad thaia. Asijin pad thai bio je kiselo-sladak baš kako treba, s puno klica koje su olakšale jelo, s jakim aromatičnim elementima i jedno desetak cijelih kozica. Lišće korijandera posluženo je sa strane, što je ispravno: premda se svježi korijander veoma često koristi u tajlandskoj kuhinji, on nije tipičan sastojak pad thaia. Kriška limete dodatno je osvježila Azijin pad thai, a umak od čilija poslužen dodatno u zdjelici podigao je ovo jako fino jelo za oktavu više.

Uz Asijin pad thai s kozicama koji košta petnaest eura, naručili smo butelju Korakova Sauvignona za 35 eura, što je najniža cijena Korakovih vina koju smo vidjeli u Zagrebu unatrag godinu dana. Coronicine i Kozlovićeve osnovne malvazije koštaju 30 eura, a veoma dobar pošip Merga Victa samo 22 eura. Sve su ove cijene netipično niske za restorane u strogom centru Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.