Japanci obožavaju hojichu. Hojicha je zeleni čaj koji se peče na visokim temperaturama, oko 105 stupnjeva, da bi dobio orašaste i karamelne okuse koji ga čine toliko popularnim. Iako je riječ o zelenom čaju, ima jako malo kofeina jer se udjel kofeina u čaju pečenjem smanjuje, pa se hojicha pije i navečer i mogu ga piti mala djeca. Hojicha je u Japanu popularan jer je ukusan i zdrav, ali fenomen je postao u sasvim drugom obliku, hojicha latte. Prvo u Japanu, gdje je dobar hojicha late, sudeći po TikToku na svačijoj bucket listi, a onda i u svijetu.
Nakon što je matcha latte popularizirao najcjenjeniji i najskuplji japanski čaj matchu, novi favorit, posebno mlađe publike, postao je hojicha latte. Ni u jednom većem gradu u Europi više ne možete ostati bez svog hojicha lattea. Rade ga specialty coffee shopovi, trendovski barovi i popularni jeftini japanski deliji, čajane… Hojicha je sa svojim slatkastim okusima prženih lješnjaka, keksa i karamela toliko savršen za kombinaciju s mlijekom da je čudo da postao popularan prije matcha lattea.
@raissajanitra Came for coffee but the Hojicha Latte was the champion😂👌🏼 #CapCut #tokyo #japan #japantiktok #japantrip #japanesefood #coffee #bongencoffee #ginza #fyp #viral ♬ original sound – ZSAAAA🦋
U dugoj povijesti japanskih čajeva, hojicha je relativno nova pojava. Počeli su ga proizvoditi početkom 20. stoljeća kad je u Japanu naglo narasla prozvodnja i potrošnja čaja, pa su se plantažeri mehanizirali. Strojno branje čaja proizvodilo je puno otpada, bacale su se tone listića, grančica i peteljki čajevca. Jedan trgovac čajem u Kyotu je negdje 1920-tih počeo eksperimentirati s raznim vrstama obrade ostataka čajevca i stare banche (čaj iz kasnjih, manje kvalitetnih berbi) u nadi da će ih moći prodati.
Jedan od eksperimenata bilo je pečenje na ugljenu na visokim temperaturama, u keramičkim posudama. To je dalo čaj iznenađujuće finog okusa i privlačne crvenkastosmeđe boje. Tako je nastao hojicha i postao japanski narodni napitak.
Hojicha se proizvodi kao čaj u listićima, kako kuki (samo peteljke) i kao prah. I upravo je hojicha u prahu odigrao ključnu ulogu u popularizaciji ovog neobičnog čaja u svijetu. Hojicha u prahu jako je popularan sastojak za kuhanje, posebno u desertima.
Vrlo su cijenjeni i hojicha čajevi u listićima, posebno oni koji se proizvode od boljeg čaja poput senche. U Hrvatskoj hojichu možete kupiti u većini trgovina zdrave hrane, a premium organske hojiche i hojichu u prahu prodaje zagrebački Tea Time One. Hojicha latte uskoro dolazi u neke od boljih zagrebačkih cafe barova, a u međuvremenu ga možete jednostavno pripremiti kod kuće.
Mekoća i temperatura vode presudni su za dobar hojicha latte. Ako nemate filter za vodu poput Britte, možete koristiti buteljiranu vodu s manje kalcija i magnezija. Nikad nemojte koristiti običnu vodu iz pipe. Vodu zagrijte na točno 80 stupnjeva ili koji stupanj manje, prevruća voda može spaliti čaj pa će postati gorak. U zdjelicu stavite hojicha u prahu, polako ulijte vodu i zapjenite bambusovom metlicom 10-tak sekundi, kratkim energičnim pokretima u obliku slova M. Gotovi čaj izlijte u šalicu, dodajte sladilo ako ga koristite (u hojicha latte dobro idu sirupi s okusom) pa prelijte toplim mlijekom ili još bolje mlijekom iz cappuccino aparata ako ga imate.
U zdjelicu stavite hojicha u prahu, polako ulijte vodu i zapjenite bambusovom metlicom. Gotovi čaj izlijte u šalicu i dodajte mu sladilo ako ga koristite.
U visoku čašu stavite leda do pola, ulijte hladno mlijeko pa na kraju ulijte hojicha i dobro izmiješajte.
U zdjelicu stavite šećer, kavu i dvije velike žlice zagrijane vode. Počnite miksati na srednjoj brzini pa povećavajte brzinu i miksajte dok kava ne posvijetli i ne dobijete čvrstu pjenu, trebat će nekoliko minuta..
U drugu zdjelicu stavite hojicha u prahu i 60 ml tople vode, zapjenite bambusovom metlicom. Ako ćete piti slatki dalgona hojicha late, sladilo dodajte u ovoj fazi. U visoku čašu stavite leda do pola, ulijte hojicha, dodajte mlijeko pa na vrh stavite pjenu od kave.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.