Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TEA REBELS Hojicha latte postaje popularniji od matcha lattea. Evo kako ga možete napraviti kod kuće

Japanci obožavaju hojichu. Hojicha je zeleni čaj koji se peče na visokim temperaturama, oko 105 stupnjeva, da bi dobio orašaste i karamelne okuse koji ga čine toliko popularnim. Iako je riječ o zelenom čaju, ima jako malo kofeina jer se udjel kofeina u čaju pečenjem smanjuje, pa se hojicha pije i navečer i mogu ga piti mala djeca. Hojicha je u Japanu popularan jer je ukusan i zdrav, ali fenomen je postao u sasvim drugom obliku, hojicha latte. Prvo u Japanu, gdje je dobar hojicha late, sudeći po TikToku na svačijoj bucket listi, a onda i u svijetu.

Nakon što je matcha latte popularizirao najcjenjeniji i najskuplji japanski čaj matchu, novi favorit, posebno mlađe publike, postao je hojicha latte. Ni u jednom većem gradu u Europi više ne možete ostati bez svog hojicha lattea. Rade ga specialty coffee shopovi, trendovski barovi i popularni jeftini japanski deliji, čajane… Hojicha je sa svojim slatkastim okusima prženih lješnjaka, keksa i karamela toliko savršen za kombinaciju s mlijekom da je čudo da postao popularan prije matcha lattea.

@raissajanitra Came for coffee but the Hojicha Latte was the champion😂👌🏼 #CapCut #tokyo #japan #japantiktok #japantrip #japanesefood #coffee #bongencoffee #ginza #fyp #viral ♬ original sound – ZSAAAA🦋

U dugoj povijesti japanskih čajeva, hojicha je relativno nova pojava. Počeli su ga proizvoditi početkom 20. stoljeća kad je u Japanu naglo narasla prozvodnja i potrošnja čaja, pa su se plantažeri mehanizirali. Strojno branje čaja proizvodilo je puno otpada, bacale su se tone listića, grančica i peteljki čajevca. Jedan trgovac čajem u Kyotu je negdje 1920-tih počeo eksperimentirati s raznim vrstama obrade ostataka čajevca i stare banche (čaj iz kasnjih, manje kvalitetnih berbi) u nadi da će ih moći prodati.

Jedan od eksperimenata bilo je pečenje na ugljenu na visokim temperaturama, u keramičkim posudama. To je dalo čaj iznenađujuće finog okusa i privlačne crvenkastosmeđe boje. Tako je nastao hojicha i postao japanski narodni napitak.

Hojicha se proizvodi kao čaj u listićima, kako kuki (samo peteljke) i kao prah. I upravo je hojicha u prahu odigrao ključnu ulogu u popularizaciji ovog neobičnog čaja u svijetu. Hojicha u prahu jako je popularan sastojak za kuhanje, posebno u desertima. 

Vrlo su cijenjeni i hojicha čajevi u listićima, posebno oni koji se proizvode od boljeg čaja poput senche. U Hrvatskoj hojichu možete kupiti u većini trgovina zdrave hrane, a premium organske hojiche i hojichu u prahu prodaje zagrebački Tea Time One.  Hojicha latte uskoro dolazi u neke od boljih zagrebačkih cafe barova, a u međuvremenu ga možete jednostavno pripremiti kod kuće.

Hojicha latte

  • 1 žličica hojiche u prahu 
  • 60 ml vode zagrijane na 80 stupnjeva 
  • 180 ml mlijeka ili zobenog mlijeka 
  • 1 žličica sirupa, javorova sirupa ili šećera po želji 

Mekoća i temperatura vode presudni su za dobar hojicha latte. Ako nemate filter za vodu poput Britte, možete koristiti buteljiranu vodu s manje kalcija i magnezija. Nikad nemojte koristiti običnu vodu iz pipe. Vodu zagrijte na točno 80 stupnjeva ili koji stupanj manje, prevruća voda može spaliti čaj pa će postati gorak. U zdjelicu stavite hojicha u prahu, polako ulijte vodu i zapjenite bambusovom metlicom 10-tak sekundi, kratkim energičnim pokretima u obliku slova M. Gotovi čaj izlijte u šalicu, dodajte sladilo ako ga koristite (u hojicha latte dobro idu sirupi s okusom) pa prelijte toplim mlijekom ili još bolje mlijekom iz cappuccino aparata ako ga imate. 

Ledeni hojicha latte

  • 1 žličica hojiche u prahu 
  • 60 ml vode zagrijane na 80 stupnjeva 
  • 180 ml mlijeka ili zobenog mlijeka 
  • 1 žličica sirupa, javorova sirupa ili šećera po želji 
  • led

U zdjelicu stavite hojicha u prahu, polako ulijte vodu i zapjenite bambusovom metlicom. Gotovi čaj izlijte u šalicu i dodajte mu sladilo ako ga koristite. 

U visoku čašu stavite leda do pola, ulijte hladno mlijeko pa na kraju ulijte hojicha i dobro izmiješajte.

Dalgona hojicha latte

  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice instant kave 
  • meka voda zagrijana na 80 stupnjeva
  • ½ čaše leda
  • 1 žličica hojicha u prahu 
  • 100 ml mlijeka ili zobenog mlijeka
  • 1 žličica sirupa, javorova sirupa ili šećera po želji 
  • led

U zdjelicu stavite šećer, kavu i dvije velike žlice zagrijane vode. Počnite miksati na srednjoj brzini pa povećavajte brzinu i miksajte dok kava ne posvijetli i ne dobijete čvrstu pjenu, trebat će nekoliko minuta..

U drugu zdjelicu stavite hojicha u prahu i 60 ml tople vode, zapjenite bambusovom metlicom. Ako ćete piti slatki dalgona hojicha late, sladilo dodajte u ovoj fazi. U visoku čašu stavite leda do pola, ulijte hojicha, dodajte mlijeko pa na vrh stavite pjenu od kave. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.