Chef Soli Mate Janković na Instagramu je objavio tajnoviti video teaser za novo izdanje Weekend Food Festivala koje će se od 11. do 13. travnja održati u Rovinju. Janković u videu najavljuje da će na WFF gostovati “prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice” koji je odgojio generacije slavnih chefova, što je ilustrirano fotografijama Gordona Ramsaya i Hestona Blumenthala.
Ova najava bez imena sugerira samo jedno: da je slavni gost novog izdanja Weekend Food Festivala Marco Pierre White, jedan od najvećih britanskih chefova i jedna od najvažnijh figura u povijesti restoranske industrije. Što je značajan napredak u odnosu na prilično provincijalno lanjsko izdanje Weekend Food Festivala.
Marco Pierre White 90-tih je, davno prije Anthonyja Bourdaina, definirao današnju ikonografiju kuharske profesije. Slika iscrpljenog mladog chefa s cigaretom u ustima na naslovnici njegove knjige White Heat, presudno je utjecala tisuće mladih chefova koji su dolazili iza njega. Top modeli koji dolaze u kuhinju pozdraviti Marca, čvrsto povezana bratstva opakih mladića koji neispavani i izrezani po rukama pred goste šalju sofisticirana, hrabra jela koja mijenjaju pojam fine dininga, bunt, no-bullshit pristup, opsesija namirnicama, sve su to bile stvari koje publika dotad nije vidjela i koje su Marca Pierrea Whitea učinile prvim celebrity chefom.
Marco Pierre White otvorio je restoranski backstage masovnoj publici i predstavio kontrakulturu koja je, kao i svaka, na kraju stvorila novi establishment, ali je i omogućila razvoj nove, otvorenije i modernije restoranske industrije.
Marco Pierre White, naravno, nije bio samo ikona gastronomske kontrakulture. On je jedan od najvažnijih britanskih chefova, pokretač takozvanog Modern British stila 90-tih, chef koji je i prije svoje 30. godine odgajao neke od najvažnijih budućih britanskih chefova. Njegovi najslavniji učenici su Gordon Ramsay, Mario Batali i Phil Howard, dok Heston Blumenthal koje su također povezivali s Pierre Whiteom tvrdi da nikad nije radio s njim.
Marco Pierre White je 1994. godine u 33. godini života postao najmlađi chef s tri Michelinove zvjezdice u povijesti vodiča (prvi britanski restoran s tri zvjezdice bio Le Gavroche obitelji Roux). Dobio ih je za svoj restoran londonskom Hyde Parku. Pet godina kasnije, bio je prvi chef u povijesti koji je vratio Michelinove zvjezdice kako bi kuhao iz strasti a ne za inspektore. Godine 1999. zapravo je odustao od restoranskog kuhanja.
“Ocjenjivali su me ljudi koji su znali manje od mene, pa koliko je to zapravo vrijedilo? Michelinovim inspektorima ukazivao sam preveliko poštovanje, a sebe sam omalovažavao. Imao sam tri mogućnosti: mogao sam ostati zarobljen u svom svijetu i nastaviti raditi šest dana u tjednu, mogao sam živjeti u laži i naplaćivati visoke cijene i ne biti za štednjakom ili sam mogao vratiti zvjezdice provoditi vrijeme sa svojom djecom i ponovno izmisliti sebe,” objasnio je tada svoju odluku Marco Pierre White.
Osim nekoliko steakhousea koje je otvorio s Jamesom Robertsom, Marco Pierre White u drugom je dijelu karijere bio suvlasnik tradicionalnog restorana Yew Tree Inn u Hampshireu što je završilo ogorčenim razvodom od partnera, snimao je TV emisije, među ostalim bio je glavni chef reality showa Hell’s Kitchen 2007, ali je ulazio i u loše projekte, poput serije reklama za Knorrove kocke za juhe.
Marco Pierre White danas je vrlo aktivan u javnosti, vodi uspješnu restoransku grupu i često nastupa u medijima, boreći se za uključiviju restoransku industriju i drukčiju, razumniju edukaciju restoranskih profesionalaca. Mladi hrvatski chefovi ne bi smjeli propustiti nastup chefa Marca Pierrea Whitea u Rovinju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.