Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U ČAST TVRDIH PROFESIONALACA Sijedi gospodin iz Bote Šare morao bi biti uzor mnogim mladim konobarima

U petak smo otišli na kamenice u zagrebačku ekspozituru malostonskog restorana Bota Šare na uglu Zvonimirove i Harambašićeve ulice.

Bota Šare fenomen je za sebe na zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni, jer sigurno spada među pet najposjećenijih restorana u gradu koji prodaju i skupu robu; vitrina s ribama bivšeg restorana Jadran prekjučer je bila puna velikih šanpjera, pagara i lijepih trilja.
Kamenice, međutim, nisu skupe, jer obitelj Šare sama uzgaja kamenice pa smo šesnaest kamenica i butelju vrlo finog Borina Pošipa platili 85 eura. Uzmemo li u obzir činjenicu da mnogi restorani u Zagrebu  naplaćuju kamenice pet do sedam eura po školjki, ovaj je račun zapravo sasvim prihvatljiv.

No, gotovo više od samih kamenica, koje su naravno bile izvrsne kakve i moraju biti u siječnju, impresionirao nas je sijedi gospodin, dugogodišnji konobar u zagrebačkom Bota Šare. Restoran ,je  naime, bio prepun, ljudi su stajali na ulazu u redu da bi dobili mjesto a drugi su gosti stajali za barom čekajući da plate.

Sijedi je gospodin suvereno zapovijedao malom konobarskom četom, raspoređivao goste po sali, naplaćivao račune, ali je i sam fizički radio: raščišćavao je tanjure sa stolova i s bara, postavljao stolove za nove goste, raznosio hranu, otvarao vina i redovito točio vino gostima. Usprkos supermarketskoj gužvi, čaše nam ni u jednom trenutku nisu bile prazne.

A kamenice  smo, u samom vršnom opterećenju servisa, čekali maksimalno petnaest  minuta. Uz sve to, veteran iz Bota Šare bio je uzorno ljubazan prema svim gostima. Nikome nije zaboravio reći hvala, posebno se zahvaljivao na napojnicama (koje je više nego zaslužio),  odavao je dojam kao da iskreno uživa u svom poslu.

Sijedi gospodin iz Bote Šare, definitivno jedan od najsposobnijih konobara u Zagrebu, trebao bi biti uzor brojnim svojim mlađim kolegama. On zapravo pokazuje kako je i u današnje vrijeme, obilježeno posvemašnjom krizom kompetentne radne snage u ugostiteljstvu, sasvim moguće i to u restoranima izvan konteksta hotela s pet zvjezdica i fine dininga, uspostaviti profesionalnu, ljubaznu i efikasnu  poslugu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.