Do prije nekoliko godina nismo mogli nikome preporučiti pizzu u centru grada Rijeke. Prva dobra pizza u riječkoj okolici zapravo je bila u Istri. Što nije baš praktično. Organizirati dnevni izlet zbog pizze može se nekoliko puta godišnje, ali pizza je doslovno najpopularnije jelo na svijetu koje bi se moglo konzumirati češće. Pogotovo one najbolje.
Situacija se počela mijenjati nabolje tek u zadnje dvije do tri godine. Ovdje govorimo samo o centru Rijeke. Koji trenutno broji tri dobre do vrlo dobre pizzerije. Toj uskoj ali rastućoj grupi ovoga se tjedna priključila i Conca d’Oro. Conca je prošle godine promijenila vlasnike, izbacila nepotrebne stvari s jelovnika, zaposlila chefa koji zna kuhati i nakon mjeseci izbivanja vratila pizze na jelovnik. Treba podsjetiti da je Conca imala podbrand restoran u susjednom prostoru koji se zvao Bracera.
U Braceri pizze nisu bile loše, čak bismo se usudili reći i da su bile glavni izvor Concinog profita zadnjih godina. U restrukturiranju restorana pizze su morale pričekati neko vrijeme da bi se Conca stabilizirala. Ali od ovoga tjedan Conca je počela nuditi pizze, koje se s izdvojenog jelovnika mogu naručiti u bilo kojem dijelu restorana. Kreiranju pizza su pristupili pažljivo i kreativno.
Unatoč popularnosti napuljskog stila, Concin stil odlučio je napraviti svojevrsni throwback na pizze koje su Hrvati u prošlosti uglavnom najviše konzumirali. Riječ je pizzi romani, koja se u odnosu na napoletanu razlikuje u nekoliko bitnih elemenata. Tijesto za romanu je tanje, hrskavije i nije toliko prozračno kao napoletana. Romane više nisu toliko popularne na našoj sceni, pa je zapravo pametno od Conce što vraća ovaj stil. U subotu smo za ručak probali njihove nove pizze.
Prvi dio jelovnika je dosta atraktivan. On sadrži nekoliko manjih pizza i zalogajčića koji mogu odlično funkcionirati kao snack uz vino i veselo društvo koje nije došlo radi cijelog restoranskog iskustva. Među njima smo odabrali vitello tonnato koji u zadnje vrijeme uživa veliku popularnost među riječkom publikom. Vitello tonnato u Conci dolazi u nekoliko komada zarolanih u tijesto od pizze. Odličan format i veoma ukusno, iako zasitnije nego što smo očekivali. Za cijenu od 15 eura po porciji to je zapravo i dobro. Nakon vitella tonnata naručili smo klasičnu Margheritu i Veli Jože.
Klasična Margherita je zaista klasična, s dobrim sastojcima i školskim tijestom za romane. Veli Jože je ipak kreativnija pizza. Iako se u njoj ne pojavljuje poznati sir Veli Jože istarskog Latusa, ova pizza je bila najbolji dio našeg ručka u Conci. Veli Jože sadrži istarsku pancetu, kobasice, skutu i ostale talijanske sastojke za pizzu.
Concine pizze su definitivno napravljene s puno znanja i tehnički su vrlo dobre, a Conca bi s njima trebala postati omiljeno novo mjesto za pizzu među Riječanima. Ostale pizze s jelovnika također djeluju primamljivo, a koštaju između 9 i 17 eura. Conca ima i sve bolju vinsku kartu s pametnim cijenama širokog ranga. Malvazija OMO primjerice stoji 60 eura, ne bitno skuplje od nabavne cijene. Uz ručak smo pili merlot Franca Armana i Pilatov bijeli pinot. Tri pizze i četiri čaše vina platili smo 63 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.