Zagrebačka Espalande svakoga siječnja proglašava Dane štrukli, svog najpopularnijeg jela. Dani štrukli ove se godine u Esplanadinu Le Bistrou održavaju od 13. do. 31. siječnja. Esplanadini kuhari štrukle pripremaju po receptu starom više od pola stoljeća. Tijesto se izrađuje i razvlači ručno, štrukli se pune domaćim svježim sirom, režu na tradicionalni način kreamičkim tanjurićima i kuhaju na pari, a svaka se porcija zapeče pojedinačno u keramičkoj posudi.
Esplanadini štrukli okusom i popularnošću pokazuju da tradicionalna, jednostavna narodna jela pripremljena s poštovanjem i ozbiljnim tehničkim znanjama mogu postati autentično gastronomsko iskustvo. Koje u Le Bistrou na danima štrukli košta samo 17 eura za dvije velike, zasitne porcije štrukli. Rijče je o jednoj od najboljih vrijednosti za novac u svim zagrebačkim restoranima u ovom dijelu godine. “Jedna porcija sastoji se od dva komada štrukli zapečenih u finom vrhnju, što je dovoljno da vas zasiti, a savršeno pristaju uz čašu vrhunskog vina ili pjenušca za potpun doživljaj. Siječanj je idealno vrijeme za prepuštanje ovom savršenom comfort foodu. Nismo bez razloga stekli status najboljih štrukli u gradu,” kaže Ivan Trbušić, voditelj restorana Le Bistro.
Štrukli su gastronomski simbol Hrvatskog zagorja, a u Esplanadi su ih prvi put stavili na meni 1951. godine, kao prezentaciju lokalne tradicije za strane goste. Esplanadini chefovi iz generacije u generaciju zadržavaju štrukle na meniju i oni su danas potpisno jelo koje na pametan način povezuje Esplanadu kao zagrebačku hotelsku instituciju sa Zagrepčanima, a turiste i strane goste s lokalnom zajednicom.
Akcijska cijena od 17 eura odnosi se samo na narudžbe dvije porcije štrukli u Le Bistrou. Redovna cijena jedne porcije u Le Bistrou je 12 eura. Esplanadine štrukle mogu se kupiti i zamrznute i za van, također po redovnoj cijeni.
Fotografija/Lili Bašić
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.