Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tartar od wagyua, salata od hlapa i dimljeni rezanci od sipe glavne su atrakcije novog menija Esplanadina Bistroa

U restoranu katkad nije lako biti iskren, pogotovo kad vas svi poznaju. Pa vas vlasnik, maître d’ ili kuhar, ili sva trojica zajedno, pitaju je li hrana dobra očekujući, naravno, pozitivan odgovor. Budući da želite biti pristojni i da se ne želite upuštati u preduge rasprave o kuhanju i sastojcima, vlasniku, chefu i konobaru automatski odgovarate da je sve bilo super premda to baš ne mislite. Jučer je, međutim, u Esplanadinom Bistrou bilo lako biti iskren.

Poslije kušanja nekoliko jela s novog Bistroova menija, chef Matej Bilandžić došao nas je pozdraviti i pitati jesmo li zadovoljni. Posve iskreno govoreći, osjećali smo se prezadovoljno.

Evo zašto. Prvo, sve što smo probali bilo je jako dobro, a tri su jela bila briljantna. Tartar od pravog, japanskog wagyua serviran na briošu s aiolijem od ljutike čisto je remek djelo, koje bismo mogli jesti svaki dan barem godinu dana. Wagyu je sjeckan rukom u podjednako male kockice, tako da je uz prebogat okus zadržao konkretnu teksturu što nije posve lako, jer se sirovi wagyu zbog visoke intermuskularne masnoće voli pretvarati u kremasti pire.

Toplo hladna salata od hlapa s veloutom od hlapova oklopa, umakom od bundeve, ušećerenim sjemenkama korijandera i ledenom pulpom naranče jedno je od najotmjenijih jela koja se ove zime mogu naručiti u Hrvatskoj. A dimljeni hrskavi rezanci sipe posluženi na prženom kelju i kremastom grahu, školski su primjer krepkog, supstancijalnog, jednostavnog a opet veoma ukusnog bistro jela koje nije skupo za standarde hotela s pet zvjezdica: rezanci od sipe koštaju 21 euro.

File divljeg brancina poslužuje se, pak, s cikorijom glaziranom u misu; brancin je bio jako, jako fin, ali ovo je valjda prvi put da bismo se zbog cikorije poželjeli vratiti u restoran. Drugo, novi Bistroov meni prilično uravnoteženo spaja jela visokog stila poput wagyua i hlapa, sa svakodnevnim srčanim zimskim jelima: uz sjajne rezance od sipe pažnju su nam privukli kroket od bunceka, gratinirana pita od jelena i vrganja i gnudi od kestena.

Treće, ako baš ne naručite bečki ili biftek, poslije višesljednog ručka u Le Bistrou iz Esplanade ćete odšetati lagani. Hrana koja je prepuna okusa a ne opterećuje jedan je od ideala moderne kuhinje. U Disfrutaru ni poslije 28 sljedova niste neugodno prejedeni. Ana Grgić Tomić i Matej Bilandžić s novim su Bistroovim menijem napravili ogroman posao. S velikom znatiželjom očekujemo proljetni meni.

Uz odličan ručak u prepunom Bistrou gdje smo došli poslije glasanja za predsjednika Republike, popili smo butelju izvrsnog bazičnog Barons de Rothschild, šampanjca koji se slaže i sa sirovim wagyuom i s velikim rakovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.