Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iako je krajem godine otišao iz Rijeke i Hrvatske, utjecaj Denija Srdoča na kvarnersku restoransku scenu itekako je vidljiv

Krajem prošle godine chef Deni Srdoč odlučio je profesionalno napustiti Hrvatsku i potražiti uspjeh u Njemačkoj, točnije Frankfurtu gdje otvara ambiciozni fine dining restoran.

Ovo međutim nije prvi put da je gospodin Srdoč imao želju otići iz Hrvatske. Nakon odlaska iz Drage di Lovrana gdje je dosegao plafon i osvojio jednu Michelinovu zvjezdicu i prije otvaranja Neba u Hiltonu na Costabelli, Srdoč je imao ponude iz inozemstva. U zadnji čas je prihvatio Hiltonovu ponudu i otvorio Nebo, s kojim je nakon mjesec dana rada uspio osvojiti svoju drugu Michelinovu zvjezdicu u karijeri.
Da je kojim slučajem otišao prije otvaranja Neba, riječka i kvarnerska gastronomska scena danas bi bila potpuno drukčija i neosporno siromašnija. Gospodin Srdoč zapravo je direktno i indirektno zaslužan sa određenu transformaciju ovog područja iz kraljevstva ćevapa i neambicije u moderniji pristup ugostiteljstvu.

Najviše se to vidi u Srdočevu privatnom projektu, riječkom Hiddenu. Hidden i njegov glavni chef Željko Vukićević prvi su pokazali da se u strogom centru Rijeke može otvoriti restoran koji možda nije ono na što su Riječani dosad navikli, i uspjeti. Hidden je odmah postao najbolji riječki restoran svih vremena i promijenio je pristup bistronomiji u Hrvatskoj.

Riječani su naravno prigrlili Hidden. Međutim, Srdočev utjecaj vidljiv je i kroz projekte u kojima nije direktno angažiran ili u kojima nema više nadležnost. Grad Kavana i Mario Štokić ozbiljno napreduju svakih nekoliko mjeseci sa sve ambicioznijim jelovnicma i pristupu profesionalnom ugostiteljstvu. Štokić je bio sous chef Srdoču u Dragi di Lovrana i Nebu. Bez tako snažnog mentora i restorana u kojima se može učiti tehnikama, Grad i Štokić sasvim sigurno ne bi ulazili u svoju možda najambiciozniju fazu dosad.
Još jedan chef koji se nedavno osamostalio a radio je pod Srdočevim mentorstvom je Filip Hudoletnjak koji danas vodi povijesno važnu Concu d’Oro. U Conci smo jučer proveli ugodan obiteljski ručak i još se jednom uvjerili da je Hudoletnjak odveo restoran u ispravnom smjeru. Conca je jučer djelovala entuzijastično i puna života, a gospodin Hudoletnjak nam je najavio novu vinsku kartu s nekima od najboljih hrvatskih etiketa, kao i degustacijski jelovnik kojim bi trebao pokazati svoju kreativnu stranu.

Ne smije se naravno zaboraviti ni chefica Gabriela Filca kojoj je Srdoč prepustio vođenje Michelinova Neba. Chefica Filca je dosad učila i radila samo pod Srdočevim mentorstvom i veoma je uspješno stabilizirala Nebo u nesigurnom razdoblju. Kod Filce smo bili nekoliko puta i svaki se put uvjerili da je tehnički besprijekorna, ima snažnu želju za učenjem i možda najviše senzibiliteta za manje popularne namirnice iz raznih krajeva Hrvatske od svih mladih chefova s kojima smo se dosad susreli. Svi chefovi koje smo ovdje nabrojali bili bi vjerojatno uspješni i bez Srdočeva mentorstva, ali ne bi imali platformu na kojoj bi mogli predstaviti svoje ambicije široj publici.
Utoliko je šteta što je Srdoč profesionalno napustio Rijeku i Kvarner. A njegov utjecaj na restoransku scenu ovog područja pokazuje koliko samo jedan čovjek može promjeniti trend na najpozitivniji način. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.