Burgeri su najpopularnija hrana na svijetu nakon pizze. Cijela fast food industrija bazira se na burgerima i njihovim inačicama. U Hrvatskoj su burgeri također iznimno popularni. Posvećen im je cijeli festival u Zagrebu koji svake godine obilazi ogroman broj ljudi i širi se u druge gradove, a kućice na Adventu osim kobasica najviše nude burgere u raznim formama.
Hrvati, dakle, burgere strastveno vole. A Rijeka je uvijek kaskala za svime pa je tako i s burgerima. Sagledavajući današnju scenu, nema naznaka da bi se ona mogla popraviti. U Rijeci zapravo ne postoji pravi burger bar. Burgeri se uglavno prodaju na kioscima ili su Riječani osuđeni na domaći i internacionalni fast food. Pojesti zaista dobar burger u Rijeci je postalo nemoguća misija. Najjednostavnije je napraviti ga kod kuće.
U ponedjeljak smo se, međutim, zatekli u centru grada u vrijeme je većina restorana zatvorena, a htjeli smo nešto pojesti na brzinu. Stoga smo otišli do Pocketsa na riječkom Kontu u kojem nismo bili još od otvaranja. Podsjetimo, Pockets su pokrenuli suosnivači najuspješnije hrvatske ugostiteljske franšize Surf’n’Fries, Andrija Čolak i Denis Polić. Pockets nema puno poveznica sa Surf’n’Friesom, osim u detaljima uspješnog, jako amerikaniziranog dizajna.
Smash burgeri se poslužuju u košaricama, a dizajn jelovnika, pića i lokala zaziva duh američkih fast food lokala iz prošlosti, prije nego su postali ogromne multinacionalke. Kad smo prije dvije godine posjetili Pockets, burger je bio vrlo dobar i donio je novost na riječko područje. Pockets, međutim, nije postao veliki hit niti se proširio izvan originalne lokacije, iako je iznimno pogodan za franšiziranje.
Pockets nas je danas, na najhladniji dan ove zime u Rijeci, opet uspio uvjeriti da je među boljima u Rijeci, ali i dalje u preslaboj konkurenciji. Naručili smo BBQ slaninu i Crispy Chicken. Iako ima mana, BBQ se pokazao boljim iz nekoliko razloga. Prvi je svježina mesa, koje izgleda atraktivno i solidno je pečeno, ali dodaci su diskutabilni. BBQ umak i karamelizirani luk zajedno stvarajju preslatki okus i teksturu bez jasnih kontrasta pa je burger cijeli bio sladak, a dimljena slanina se jedva osjetila.
Crispy Chicken nije uspio, ponaprije zbog mesa koje je djelovalo zaleđeno i samo ubačeno u fritezu. Što nije problem u nekim jeftinim i neambicioznim fast foodovima, ali smo od Pocketsa očekivali više. Oba peciva su bila korektna. Nimalo iznenađujuće, najbolji su bili hrskavi, primjereno posoljeni krumpirići. Burgeri u Pocketsu koštaju 8 eura za dvije smash pljeskavice i mogu se nadograditi do 6 pljeskavica u jednom burgeru što stoji 16 eura. Što su nepotrebne egzibicije. Dva burgera, jedne krumpiriće i jednu Monadu platili smo 19 eura. Rijeci su definitivno potrebni novi, ambiciozniji burger barovi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.