Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Može li bolje nego da vam godina završi i započne Krugom? Za obožavatelje šampanjca ne može

U ponedjeljak 30. prosinca ručali smo u Theatriumu s Martinom i Tomislavom Tomcem, koji su nam pokazali genijalno dizajnirane, okrugle, perolake čaše za pjenušava i macerirana vina, na kojima diskretno piše Tomac, novi Zaaltov proizvod.

Uz legendarni morski cappuccino chefa Horvata pili smo Krugov Grande Cuvee, šampanjac čelične strukture bazirane na svijetlim, moćnim citrusnim kiselinama, koji se fenomenalno složilo s ježincem i čilijem iz vjerojatno najukusnijeg  jela u zagrebačkim restoranima unatrag nekoliko mjeseci.

A u utorak navečer na dočeku Nove godine pili smo vintage Krug iz 2000. 

Krug iz 2000. godine, prvo, pokazuje opravdanost one stare izreke There is champagne, and there is Krug. Drugo, prema Krugu iz 2000. posebno smo sentimentalni, jer smo ga imali čast probati među prvima u svijetu 2009. godine, dok još nije imao ni etiketu. Tijekom posjeta Krugovoj vinariji u Reimsu, Maggie Henriquez ondašnja glavna direktorica najbolje šampanjerije na svijetu, donijela je na tasting i nekoliko boca svježe degoržirane 2000. koja se pojavila na tržištu par mjeseci kasnije.

Krug iz 2000. doslovno pratimo od rođenja do danas i zaista smo impresionirani njegovim razvojem. Krug iz 2000. napravljen od 43 posto chardonnaya, 42 posto crnog pinota i 15 posto pinot meuniera. sinoć se prvo doimao kao Le Montrachet s mjehurićima i s karamelom na aftertasteu.

Zatim se mijenjao iz minute u minutu, da bi se poslije pola sata bouquet pretvorio u dosta nevjerojatnu kompoziciju voska, tamjana, sušenog đumbira, korica citrusa, suhog cvijeća, prženih lješnjaka ali i svježih krušaka i jabuka, dok su aftertasteom dominirali kreda i mineralnost kao da se radi o mladom šampanjcu. Krug iz 2000. probali smo i iz manje čaše koja je njegov prekompleksni bouquet reducirala na smeđi maslac, brioše i primarne voćne arome ali je pojačala dojam svježine i vibrantnosti. Ovdje treba naglasiti da je Krug iz 2000. degoržiran prije šesnaest godina, dok se neki drugi vrlo stari šampanjci, poput P2 ili RD a puštaju na tržište par godina poslije degoržacije.

Krug iz 2000. jedan je od nekoliko najspektakularnijih šampanjaca koje smo probali u životu.

Poslije ovog jedinstvenog vina pili smo još Leoville Las Cases iz 2016, bordeaux iz St.Juliena ocijenjen s čistih 100 bodova koji je opravdao svoju reputaciju, i Kracherov slatki botritični Chardonnay iz 2001. koji je naprosto jedno od najboljih desertnih vina na svijetu.

Ozbiljniju vinsku kartu za jednu večeru teško je i zamisliti, a kamoli složiti. Treba, međutim, podsjetiti da je Daniela Kramarić , vlasnica Plavog podruma. višestruka hrvatska sommelierska šampionka, koja se uspješno natjecala i na međunarodnim sommelierskim prvenstvima. Sva su ova veličanstvena vina došla, naravno, iz privatnih kolekcija. Hrana u Plavom podrumu također je bila sjajna. Cappelletti sa škampima, jastogom i skutom u bisqueu od škampa i jastoga toliko su duboki i atraktivni, da bi trebali postati novo potpisno jelo najboljeg kvarnerskog restorana.

“Gravlax” od brancina s dimljenom mlaćenicom i spaljenom mandarinom plijenio je čvrstom teksturom i snažnim okusom, dok bi štokalj, sušena rapska hobotnica u pjeni od krumpira s poširanim jajem i tartufima, trebalo tretirati kao nematerijalnu povijesnu baštinu sjevernog Jadrana.Quenelle od foie gras s kremom od škampa klasik je koji pršti hedonizmom. Patka poslužena s crvenim zeljem bila je perfektno ružičasta, s hrskavom kožom.

A onda smo u ponoć izašli na rivu i uživali u najljepšem vatrometu nad Voloskom. Riječki su vatrometi izgledali gotovo blijedo spram vodopada svjetla iznad Plavog podruma. U Opatiji i u Plavom podrumi dočekujemo Novu godinu već osam godina. Prilično smo sigurni da opatijski hoteli, barem oni malobrojni dobri, nikad nisu bili tako puni kao ove Nove godine. Navis i novi opatijski Hilton rasprodani su tjednima unaprijed. Večera u Plavom podrumu bila je prepuna. Onaj dio Opatijske rivijere koji se bavi  vrhunskim hotelijerstvom i ugostiteljstvom sinoć je briljirao. I pokazao put svima drugima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.