Italija i talijanska kuhinja romantizirane su u svim američkim filmovima. Amerikanci su naravno fascinirani talijanskom poviješću, kulturom, načinom života i gastronomijom. Što je sve posve opravdano. Italija je jedna od najljepših zemalja na svijetu, ali i jedna od zemalja koja se najbolje brendirala.
U svemu tome, kao i u svakoj turističkoj zemlji na svijetu postoje zamke koje po svaku cijenu treba izbjegavati ako ne želite preskupo plaćati neautentičnost. Kraj godine odlučili smo provesti u Trstu, pomalo za zaboravljenom gradu neograničenog šarma, a kad smo već u Trstu željeli smo probati možda i najpoznatiju pizzu na svijetu. Onu u kojoj je u filmu Jedi, Moli, Voli uživala Julia Roberts izgovarajući rečenicu koja prepričava generacijama.
U toj je pizzi uživao i bog napuljskog nogometa Maradonna i bezbroj drugih poznatih i manje poznatih osoba. Riječ je, naravno o pizzeriji Da Michele, koja nije slavna samo zbog Hollywooda već slovi za jednu od najboljih pizza na svijetu i konstantno je pri vrhu relevatnih ljestvica najboljih pizzerija.
Da Michele je odavno prerastao u moćan brend koji otvara franšize diljem Italije i svijeta. Hrvatskoj najbliža je upravo ona u Trstu. U Trstu Da Michele uživa ogromnu popularnost, uglavnom među turistima i to onima s ovog područja, koji su proteklih dana hodočastili u bivšu šoping destinaciju Balkana.
Kao u svakoj pravoj pizzeriji stol smo mogli dobiti bez rezervacije, obrtaj gostiju je brz i efikasan. Ambijent kod Michelea je simpatičan i odaje dojam Italije iz filmova, onakve kakvu je zamišljamo a ne kakva zapravo jest.
Nostalgične fotografije procesa stvaranja tijesta i pizze, razni citati iz fimova, recepti za marinaru, pa i velika fotografija Julie Roberts na zidu svima poručuju da bi baš na ovom mjestu mogli pojesti najbolju pizzu.
Cijene pizze su normalne. Što znači da nisu turističke i nemate dojam da je netko otvorio pizzeriju da bi brzo zaradio na popularnom brendu. Cijene se kreću od 6 i pol eura za najjeftiniju marinaru do 13 eura za nešto skuplje i ambicioznije primjerke. Izbor je uzak i fokusiran. Nekoliko vrsta Margherita, marinara, spoj marinare i margherite, tek pokoja pizza s nadjevima od raznih salama i pizze fritte.
Naručili smo Margheritu buffalu i Calzone frittu. Margherita buffala razlikuje se u tome što naravno sadrži bivolju mozzarellu. Odmah treba reći da su pizze u Da Micheleu veoma specifične po jednome. Ogromne su. Naša Margherita doslovno se prelijevala iz tanjura, a fritta je izgledala doslovno gargantuovski.
Margherita jest tanka i nema visoke rubove pa ju je nešto lakše svladati, najlakše se jede preklopljena, ali zaista je velika. Ona je ukusna i tehnički odlično pripremljena, prozračna i lagana, s fantastičnim sastojcima. Ipak, nešto je slanija nego što bismo voljeli, pa smo cijeli dan po Trstu tražili supermarkete da bi se opskrbili vodom.
Spada li Da Michele baš u najbolje pizzerije u Italiji i svijetu? Nismo sigurni. Da Michele radi školske talijanske pizze, to je neosporno, ali nam se čini da mu nedostaje nešto više ambicije u cijelom procesu.
Calzone fritta je bila nešto slabija. Ona je zanimljivi odmak od pizza na koje smo inače navikli i kakvih nema često u ponudi u Hrvatskoj. Ali, sastojci dolaze u krivim omjerima. Zbog previše sira naša pizza fritta bila je samo kremasta i nezgrapna za jesti, a rajčice koje navodno sadrži vidjeli smo samo u tragovima.
Pizze u Da Micheleu među boljima su u Trstu, a njihova najveća prednost je što ne morate potegnuti do Napulja ni čekati u ogromnim redovima. Izbor vina je prikladno lokalan, kao i izbor piva, a servis je brz i efikasan. Dvije pizze i dvije talijanske pive koje su uvijek dobre, platili smo 33 eura. Manje nego u hrvatskim pizzerijama.
L’ANTICA PIZZERIA DA MICHELE
Via Giusto Muratti 4, Trst, Italija
PIZZA 4 VINO I PIVO +3 SERVIS 4 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.