Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U KUHINJI KOD VALENTE Vinarija Valenta najmanji je profesionalni proizvođač vina u Motovunu. Ali teran Dionigi iz 2018. i Sauvignon Bianca Croce iz 2022. prilično su impresivni

Kušaonica obitelji Valenta iz Kaldira u Motovunštini zapravo je manja kuhinja u privatnoj kući. Za stol u nevelikoj prostoriji stane šest ili sedam ljudi, ugođaj je doslovno kućni, kao i oprema: nema velikih vinskih hladnjaka jer ne bi imali gdje stati, niti luksuznih vinskih čaša. Kod Valenti se ne može kuhati, pa goste odvode u restoran jednog obližnjeg OPG-a (mi nismo mogli na ručak jer smo prethodno bili jeli kod njihovih prvih susjeda braće Benvenuti).

Obiteljska kuća Valenti doslovno se naslanja na posjede obitelji Benvenuti, samo što je sve neusporedivo manje. Ali, iz tog malog prostora u zadnje vrijeme dolaze vrlo dobra do odlična vina. Kušanje kod Valenti, čiji se tankovi nalaze izvan zgrade na otvorenom kao i kod drugih motovunskih vinara, počeli smo vrlo živahnim mladim malvazijama i iznenađujuće dobrim mladim teranima.

Zatim smo u podrumu probali obećavajući teran iz 2021. godine, da bismo u kuhinji/kušaonici uz platu pršuta, kobasica i sireva kušali nekoliko standardnih i jedno gotovo nevjerojatno vino. Standardna vina obuhvaćaju mladu Malvaziju, mladi Sauvignon i Muškat. Malvazija iz 2023. godine u drugoj polovici prosinca 2024. zadržala je svježinu kao da je netom buteljirana. Malvazija iz 2023. uvjerila nas je da obitelj Valenta zna što radi.

Svaki ambiciozniji vinar može, naime, napraviti neko iznimno vino u mikrokoličinama. Međutim, ako je vaše glavno vino zaista dobro, precizno i nadmašuje svoj očekivani rok trajanja, znači da je vaša srednja proizvodnja kvalitetna. A o toj kvaliteti govori Valentina Malvazija iz 2023.

Sauvignon iz 2023. više je tijolni nego pirezinski (znači da posjeduje više tropskih i mineralnih nijansi nego elemenata zelene paprike) ali ima jedan ozbiljan identitetski problem. Na stražnjoj etiketi, naime, piše vino iz Hrvatske, što ne znači ništa posebno. Radi se o sljedećem: obitelj Valenta, baš kao da se nalaze u Australiji gdje je takva metoda proizvodnje konvencionalna, vinificira svoj sauvignon s dvije veoma udaljene lokacije u Hrvatskoj. Jedna je na Plešivici gdje Valente imaju stalnog kooperanta čiji vinograd redovito nadziru, dok drugi sauvignon dolazi s Motovunštine.

U svemu tome nema ničeg ilegalnog, ali vinarija Valenta trebala bi na stražnjoj etiketi napisati otkud točno stiže grožđe za njihov sauvignon. Transparentnost je, definitivno, najvažnija značajka vinskih etiketa jer kupci moraju znati što piju i otkud dolazi grožđe za njihova vina. Valente, dakle, trebaju unaprijediti etiketu za Sauvignon.

Nakon Sauvignona iz 2023, u kušaonici/kuhinji probali smo zaista odličan sauvignon Bianca Croce iz 2022. godine, koji je početkom studenog predstavljen distributerima i restoraterima i odmah rasprodan (napunjeno je nešto više od tisuću boca).

Na sauvignon Bianca Croce prvi nas je upozorio Filip Savić, višestruki nacionalni sommelierski šampion, koji smatra da je Bianca Croce iz 2022. jedno od najboljih bijelih vina u Hrvatskoj. Bianca Croce prije svega je iznimno precizno vino. Ne znamo tko je vinificirao ovaj sauvignon, ali enolog koji je pomogao Valentama jako dobro razumije svoj posao.

Bianca Croce istodobno je zelen, sasvim blago zadimljen, citrusno voćan, mineralan ima jako, jako dug završetak. Riječ je o vibrantnom, neobično ozbiljnom vinu s puno integriteta i ogromnim gastronomskim potencijalom. Valentina Bianca Croce zapravo podsjeća na veoma dobar Pouilly Fume, što je jedan od respektabilnijih komplimenata koji se mogu dati bilo kojem svjetskom sauvignonu izvan doline Loire.

Teran Dionigi iz 2018. drugo je najvažnije vino obitelji Valenta koje se, nažalost, nikad više neće ponoviti. Naime, Dionigi iz 2018. godine, briljantan, gust, težak ali svjež teran, došao je iz vrlo starog vinograda koji je u međuvremenu iskrčen jer je postao ekonomski neodrživ. Svi obožavatelji terana koji imaju pokoji magnum tog izvanrednog vina, trebali bi ga čuvati još puno godina.

Obitelj Valenta profesionalnim se vinarstvom počela baviti tek 2017. godine. Valter Valenta veteran je istarske vinske scene: pater familas vinarije Valenta dugo je vremena radio u porečkoj Agrolaguni. Njegovi sinovi bave se drugim biznisima, ali su strastveno i odgovorno prigrlili projekt obiteljske vinarije.

A sin Ivice Valente Sajmon Valenta, koji upravo završava teću godinu enologije na renomiranom fakultetu u Udinama, jamči da se obitelj Valenta odlučila bezuvjetno posvetiti vinima. Valente sada pune između 40 i 50 tisuća butelja dobrih vina  godišnje. Potencijal ove obiteljska vinarije iz Kaldira, najvinarskijeg sela u istri, kvalitatiivno je i kvantitativno mnogo veći. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.