Jist je vrlo dobar. Vrlo vjerojatno i najbolji steakhouse u čitavoj Hrvatskoj, s tek dva ili tri restorana koji mu se mogu smatrati konkurencijom. Gotovo niti jedan steakhouse nema toliko široki izbor strane govedine, koji doslovno obuhvaća cijeli svijet od Nizozemske, Španjolske i Škotske, do Amerike, Novog Zelanda i naravno vrhunca ponude, japanske govedine.
Nakon određenih promjena u hijerarhiji kuhinje u kojoj je posao glavnog chefa prihvatio Luka Goleš iz Drage di Lovrana a Nikola Alilović promaknut na poziciju executive chefa, Jist je dobio jaki tandem koji raspolaže iznimnim znanjem o mesu i hrani daje dodire fine dining formata. Pohvalno je i što je Jist odustao od degustacijskih jelovnika i okrenuo se konceptu velikih američkih steakhousa, koji uz govedinu nude i druge vrste mesa i morske plodove.
Čini se, međutim, da je Jist ipak dosegao gornje limite cijena. Jist je uvijek držao skupe proizvode, tamo smo uvijek plaćali vrlo visoke račune, što je normalno za restoran koji poslužuje kobe i wagyu. Unatoč tome, Jist je uvijek bio pun, pogotovo u prosincu, njegovu poslovno najjačem mjesecu. Mislili smo kako će se to dogoditi i ovoga puta. Parking pred restoranom bio je krcat, ali restoran ipak nije. Nekoliko je razloga.
Jist ima vrlo dobru vinsku kartu koja se konstatno razvija. Ali je preskupa. Jedan od primjera bila bi Punta Greca koja je prošle godine stajala 90 eura, da bi cijena ove godine skočila na 150 eura. Santa Elisabetta može ići i iznad 200 eura. Donja granica cijena vina u Jistu su butelje od 45 eura. Cijene predjela također su vrlo granične. Tartar stoji visokih 26 eura, a kvarnerski škampi za 100 grama još viših 57 eura. U cijene govedine, pogotovo one luksuzne, nećemo ulaziti jer ona mora biti takve cijene. Ali sve ostalo u Jistu nema pretjeranog opravdanja.
Gosti već otprilike znaju koliko bi trebao stajati tartar, porcija škampa ili butelja vina. Što je očito prorijedilo publiku. publike. Šteta jer kako smo naveli na početku teksta, Jist je i dalje vrlo dobar, a ponegdje i briljantan. Za predjelo smo naručili sashimi od lososa s avokadom i creme fraicheom koji je bio odličan i bogat uvod u večeru, kao i roastbeef koji je pucao od orašastih okusa. Oba su predjela pokazala da se u Jistu bave čistim spajanjem jednostavnih, ali efektnih okusa.
Fantastičan je bio i maslac s kruhom, uz koji se prirodno spojio Allart šampanjac. Zatim su za stol došla Jistova poznata kolica s vrtoglavim izborom govedine. Ovog smo puta izbjegli japanske primjere, koje sada režu i na nešto manje komade kako bi bili prihvatljiviji. Odlučili smo se za čisti file mignon španjolskog goveda galiciana i strip steak njemačke Lume, jedan od naših najdražih rezova i goveda. Naručili smo i nešto od zabavnih priloga koji su bili više ili manje dobri.
Galiciana je za stol došla u atraktivnoj svijetlo crvenoj boji, božanstveno meka i nježnih okusa, što smo ovdje i tražili. Luma je pak briljiralajačim okusima govedine koji bi se vjerujemo svidjeli svakom obožavatelju steakova. Ne treba posebno naglašavati da su oba komada mesa za stol stigla kao iz udžbenika o pripremi steakova. Što podrazumijeva: ekstremno topao tanjur, krupnu sol i papar te propisno odmaranje steaka, kao i razinu pečenja koju smo tražili. Jist u tim elementima nikada nije napravio pogrešku.
Prilozi su bili američki zabavni i komforni. Mac and cheese je neodoljiv iako je kalorijska bomba, a prženi kolutići luka vjerojatno nikad nisu bili bolji. Krumpirići nažalost nisu bili na razini već su ostali pomalo gnjecavi. Umaci su prvorazredni i zanimljivi baš kakvi bi trebali i biti u steakhouseu. Naša sad već tradicionalna predbožićna večera u Jistu bila je na razini kakvoj smo od njega i očekivali i na koju smo i naviknuli. Dakle jako visoka, što se ne odnosi samo na kuhanje i pečenje, već i vinski servis te servis općenito.
Međutim, čini se da je Jist dosegnuo gornju granicu cijena. Račun smo platili 250 eura. U što su ušli jedna čaša Allarta, tri čaše Rizmanova Tribidraga, jedna čaša Chiantija i dva predjela, dvije govedine i nekoliko priloga.
Široli 27, Viškovo
HRANA 4/+4 VINO: +4 SERVIS: +4 AMBIJENT: +3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.