Među brojnim zagrebačkim restoranima koji ove jeseni i zime tuku sve rekorde posjećenosti gračanski Wirtshaus spada u tri ili četiri najuspješnija.
Vlasnik Wirtshausa jučer nam je rekao da su ove nedjelje morali odbiti čak 147 upita za rezervacije, dok su prošle nedjelje primili 175 gostiju. Ovdje valja reći da je Wirtshaus prilično mali restoran.
Mi smo se jučer uvjerili da je Wirtshaus bio potpuno pun između 14 i 15 i 30, da bi se poslije kratke pauze ponovno napunio iza 16 sati.
Ključ Wirtshausova uspjeha sasvim je jednostavan: vrijednost za novac. Ogromna porcija wienerschnitzela koja se sastoji od dva veća odreska s hrskavom, propisno prženom korom, košta 17,90 eura, a jednako velika porcija telećeg gulaša čije se meso raspada pod vilicom 14 ili 15 eura. Nekoliko glavnih jela košta 11 i 12 eura.
Za većinu zagrebačkih restorana, koji nisu marendarnice, radi se o cijenama iz 2022. godine. Germknedla velika je poput tri porcije germknedli na zagrebačkom Adventu, a kaiserschmarrn bi mogao nahraniti užu obitelj cara Franje Josipa. Važno je da se Wirtshaus stalno poboljšava.
Kuhanje je preciznije nego ranije dok je vinska lista obogaćena Taittingerom koji se prodaje za 69 eura za butelju, što je jedna od najnižih cijena šampanjca u Hrvatskoj.
Izbor austrijskih vina veoma je dobar, a tu su i štajerske rakije Gölles, koje uživaju visoku međunarodnu reputaciju.
Wirtshaus je, zasad, priča o brzom ali zasluženom uspjehu. Taj će uspjeh trajati onoliko dugo koliko će jedini zagrebački austrijski restoran raditi na svom napretku, uz sadašnji raspon cijena.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.