Zmajska pivovara ove je godine proslavila jedanaesti rođendan. Zmajska pivovara prva je prava craft pivovara u Hrvatskoj koja je komercijalno proizvodila pivo. Andrej Čapka i njegov tim utoliko su zauvijek promijenili pivsku scenu u Hrvatskoj.
Sa svojim glavnim pivima, Zmajskim Pale Aleom, Porteron i fenomenalnom IPA-om Pozoj, Zmajska pivovara definirala je kvalitativne i stilske standarde za pojedine žanrove domaćeg crafta. A raznim posebnim izdanjima Zmajska ulazi u područje najkreativnijih i najboljih piva na svijetu.
RIS odležan u bačvi iz 2017. godine potpuno je nevjerojatno pivo u internacionalnim okvirima. Čapkin Russian Imperial Stout imao je preko deset posto alkohola, gustoću i kremoznost velikog crnog vina i intenzitet zelenog Chimaya. Cyclon, Deep in the Forrest i Balour samo su neki od primjera briljantnih specijalnih edicija Zmajske pivovare. Osobito je važno naglasiti da se brojna Čapkina piva perfektno slažu s hranom.
Pozoj je idealan za pizzu, roštilj ali i kamenice, jer se njegova gorčina lijepo slaže s jodom u kamenicama. Pozoj, nadalje, odlično funkcionira uz sushi. Pale Ale i Pils su pak vrlo dobra rješenja i za indijska i tajlandska jela jer s lakoćom ublažavaju ljutinu dobrog curryja ili salate od zelene papaje. Najnovije posebno Zmajsko, Pillow Crush, koje kombinira jake note vanilije i petit beurrea s laganom gorčinom hmelja, fino se pije uz vanili kiflice, linzere i druge božićne sitne kolače. Legendarni RIS obožavao je krvave steakove.
Vrhunac Zmajskog gastronomskog programa svako je pivo u buteljama od 0,75 litara školovano u drvu. Rouge 22 i Critters Went Beserk piva su visokih alkohola i visokih kiselina, koja se prirodno slažu s pojedinim segmentima modernog fine dininga; kulinarski rukopisi Tvrtka Šakote i Bernarda Koraka čine nam se posebno komplementarni s najambicioznijim pivima Zmajske pivovare. Kult Plave Kamenice ponosan je što je Zmajska pivovara dugogodišnji sponzor izbora za Chefa godine. Rezultate počinjemo objavljivati večeras. Pravila su uvijek ista. U izboru za Chefa godine, kao i u izboru za Restoran godine, sudjeluju isključivo profesionalci iz hrvatske restoranske industrije. Svaki glasač može glasati za pet chefova. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.