Ovogodišnji izbor za Chefa godine protekao je u znaku kuhara različitih generacija i raznolikih stilskih usmjerenja. Čini se da je trenutačna osobna karizma odigrala najvažniju ulogu u odlučivanju naših glasača, pedesetak istaknutih pripadnika hrvatske restoranske industrije: chefova, restoratera, investitora i gastro novinara. Kao i svake godine, svaki je birač mogao glasati za pet chefova.
Svaki glasač prvoplasiranom chefu na svojoj listi dodjeljuje 10, drugom 8, trećem 6, četvrtom 4 a petom 2 boda. Aminessov izvršni chef Matija Bogdan i Zijavičin chef i vlasnik Stiven Vunić dijele deveto i deseto mjesto s 54 boda.
Matija Bogdan jedan je od najrenomiranijih hrvatskih chefova. Gospodin Bogdan bio je sous chef i voditelj laboratorija u londonskom Ledburyju, restoranu koji je lani dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Poslije Ledburya Bogdan je dvije godine, sve do zatvaranja zbog postpotresne obnove, vodio ManO u zagrebačkoj Gliptoteci. Nakon Mana Bogdan je prešao u hotelsku grupu Aminess gdje na Krku i na Korčuli razvija Aminessov sektor više gastronomije kroz restorane 7 Seas.
Stiven Vunić u konobi Zijavica u Mošćeničkoj Dragi razvio je prepoznatljiv kulinarski rukopis, koji karakteriziraju korištenje vrlo svježe kvarnerske ribe, rakova i školjki, sofisticirana, diskretna uporaba začina i stalni rad na unapređivanju kuharskih tehnika. Vunić je poslije pandemije postao jedan od najpopularnijih hrvatskih chefova. Zmajska pivovara dugogodišnji je sponzor izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.