Zadar je zimi potpuno drukčiji grad nego ljeti. Nema gužve, nema turista ni užasnih lokala koji nude hranu iz dubokog ulja ni jeftine kebabe, sve je mirno i opušteno, a ovaj prekrasni grad može se razgledavati u potpunom miru. Zimi je čak i ponuda u nekim poznatim restoranima drukčija nego ljeti kad je prilagođena turistima. Takav smo dojam stekli i u konobi Pjat.
Jučer smo u društvu vlasnika Atroxa Borisa Dešpoje i chefa Konobe Boba Vjeke Bašića ručali u Pjatu, dosta poznatoj konobi u centru Zadra. Sve u konobi Pjat podređeno je dnevnom ulovu i sezoni. I Dešpoja i Bašić to su nam potvrdili kao redoviti Pjatovi gosti. Jedan od razloga popularnosti ove konobe je svakako i njen vlasnik Leo Mialić.
Gospodin Mialić ima nepogrešivi ugostiteljski instinkt. U sekundi točno procjenjuje goste i pristupa im s osjećajem za mjeru. Kad je čuo da dolazimo iz Rijeke odmah je rekao da pozdravimo vlasnike konobe Fiume, riječkog pandana zadarskom Pjatu, i nastavio duhovite usporedbe ova dva iznimno važna lokala. Kao i Fiume, Pjat živi od onoga što ima na tržnici i to predstavlja u autentično i nepretenciozno, što je u oba ta grada velika rijetkost. Sve što smo jeli u Pjatu ostavilo je dobar do vrlo dobar dojam i pokazalo kako bi trebala izgledati primorska konoba koja prehranjuje cijeli grad, od studenata do onih sa višim primanjima.
Bakalar bianco je bio izvrstan početak, pogotovo u kombinaciji s prilično dobrim kruhom. Orzo s lignjama apsolutno je vrijedan odlaska u Pjat. Vrlo dubokih okusa i odlično začinjen, orzo nas je vratio u život nakon trosatne vožnje do Zadra. Srdele koje smo dobili kao da su tek doplivale u Pjat i odmah završile na našem tanjuru. Ogromne svježe srdele imale su onaj neodoljivi sočni okus kakve bi svake trebale imati u ovo doba godine. Hitovima ovdje nije bio kraj.
Lignje na šporko zaista su visoko podigle letvicu svojim izvrsnim mesom. Na trenutak smo pomislili da Pjat kuha iznad svojih mogućnosti, ali prilično velika gužva u malenoj unutrašnjosti lokala rekla nam je drukčije. U Pjatu se u ovo doba godine jednostavno dobro jede. Zabavni ručak završili smo korektnom pitom od jabuka, dok je paradižot naših sugovornika izgledao još i bolje. Uz ručak smo pili Krajančićev pošip Intrade, koji se odlično spojio s našim jelima. Pjat je restoran kakav je potreban svakom gradu na obali. Lijepo je što se Zadar može pohvaliti s dvije ovakve konobe. Gospodin Dešpoja potvrdio nam je da se u Pjatu uvijek traži stolica više, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.