Sinoć prije utakmice Dinamo Borussia prvi smo put probali Coletti Blanc de Chardonnay, novi pjenušac sve uspješnijeg plešivičkog vinara Franje Kolarića.
Blanc de Chardonnay uobičajen je naziv za pjenušce i šampanjce koji se proizvode samo od chardonnaya: prije petnaestak godina tu je oznaku koristila i čuvena francuska kuća Pol Roger. Uobičajeni termin blanc de blancs može, naime, značiti da je pjenušac ili šampanjac proizveden od raznovrsnog bijelog grožda, poput parellade u Kataloniji, pušipela u Međimurju, malvazije u Istri ili pinota vrai u Champagni.
Blanc de Chardonnay pak znači da je pjenušavo vino napravljeno isključivo od bijele sorte koja je, bez ikakve sumnje, najpodesnija za proizvodnju pjenušaca.
Coletti Blanc de Chardonnay prilično je ambiciozni pjenušac, vinificiran bez korekcije kiselina, što ga čini vibrantnijim i autentičnijim.
Struktura je gotovo šampanjski vertikalna, a tekstura široka, umjereno kremasta s vrlo mnogo malih, energičnih, opet šampanjskih mjehurića.
Kolarićev Blanc de Chardonnay ima srednje do veliko tijeko s neuobičajeno visokih 13 posto alkohola. Na nosu je vinsko-citrusan, s elementima pepela, žutog voća, zelenih jabuka i korice kruha, dok je okus skladan, već donekle zaokružen i razmjerno dug.
Blanc de Chardonnay mladi je pjenušac baziran na berbi 2021. koji će s godinama dobivati na eleganciji i dubini. No već sada se vrlo dobro pije uz dimljenog lososa, kamenice, carpaccio od bijele ribe, bakalar in bianco (jučer nam se zatekao u hladnjaku) štrukle i uz niz kremastih sireva.
Coletti Blanc de Chardonnay dosad je najambiciozniji i najšampanjskiji pjenušac Franje Kolarića.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.