Zagrepčanin Igor Magdić u obiteljskoj destileriji i kušaonici u prelijepim Rastokama već desetak godina proizvodi veoma dobre do izvrsne rakije i likere. No, s tri godine odležanom Šljivovicom i tri godine odležanom Dunjevačom Magdić je postavio nove kvalitativne standarde.
Šljivovicu iz novog hrasta probali smo prije godinu i pol kad je bila na razini cask strength, što znači da je imala više od 50 posto alkohola. Buteljirana Magdićeva Šljivovica sada ima “normalnih” komercijalnih 38 posto, ali nije izgubila na okusu i autentičnosti. Magdićeva Šljivovica odležana u hrastu, koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na prestižnom londonskom International Wine and Spirits Challengeu, fino povezuje jako naglašene primarne arome s elegancijom koju precizno korištene male drvene bačve daju žestokim pićima. Magdićeva nagrađena Šljivovica posebna je po snažnim mirisima i okusima slatkih suhih šljiva, što je i normalno jer je Igor Magdić u proizvodnom procesu koristio i prosušene šljive.
Dunjevača miriše još intenzivnije. Dunjevača spaja mirise jeseni, koji asociraju na tradicijsku sintagmu dunja s ormara, s aromama stvarnih, svježih dunja koje smo ove jeseni kupovali na tržnicama. Dunjevača je još zaokruženija i otmjenija od Šljivovice; riječ je o jednoj od najboljih i najkompleksnijih hrvatskih rakija koje smo probali.
Viljamovka također pršti primarnim voćnim aromama, što govori o vrlo preciznoj, tehnološki suverenoj destilaciji, kao i o prvorazrednom voću koje Igor Magdić koristi za destilate. U rano ljeto lanjske godine uvjerili smo se u kvalitetu i svježinu lokalnog voća za Magdićeve rakije i likere, dok smo obilazili njegov voćnjak s kruškama i kad je tijekom našeg boravka u kušaonici u Rastokama jedan kooperant dovezao traktor s prikolicom punom premirisnih zelenih oraha.
Naposljetku, Igor Magdić osobito je ponosan na svoj Pelinkovac Barrique. Pelinkovac je već nekoliko godina, uz teranino, najprodavanije hrvatsko jako piće. Magdićev Pelinkovac svojom se zaokruženošću i odmjerenošću izdvaja iz doslovno bezbrojne konkurencije. Hrvatski su destileri unatrag pet godina napravili upravo gigantske korake u približavanju svjetskim standardima vrhunskih jakih pića. Istodobno, hrvatski su destileri zadržali autentičnost. Utoliko hrvatska jaka pića danas funkcioniraju i kao atraktivni, dostojanstveni blagdanski pokloni. Hrvatska destilerska scena, kvalitativno gledajući, velikom se brzinom približava hrvatskoj vinskoj sceni i kad je riječ o velikim proizvođačima, kao i crafterima poput Igora Magdića. Magdićevi vrhunski destilati mogu se kupiti u lancu trgovina Mrkvica, kao i na web shopu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.