Jedan od prvih gostiju Stare Škole bio je čuveni hrvatski slikar, poznat i po svojoj strasti prema vinima i gastronomiji. Čuveni slikar, naš dugogodišnji prijatelj, nazvao je jednog dana u listopadu 2022. i rekao, doslovno: “Slušajte, ovi nisu normalni. Rakija je najskuplja u Istri, valjda skuplja nego u Grand Parku, a hrana je u najboljem slučaju prosječna i siromašna. Volim Prisku, ali dugo se nisam osjećao tako bezvezno, da ne kažem neku težu riječ, kao poslije večere u Staroj Školi.”
Niz naših znanaca i prijatelja potvrdilo je ove ocjene. Luka Peranić, recenzent Kulta Plave Kamenice, ni uz maksimalno poštovanje prema chefici Thuring nije uspio ocijeniti Staru Školu s više od -4. Dok je radila u Dubravkinom putu, kuhanje Priske Thuring ostavljalo je puno jači dojam. Otprilike istodobno kad je Priska Thuring ušla u Staru Školu, Giorgio Clai izašao je iz svoje vinarije, koja se nalazi skoro preko outa Stare Škole. Vinariju Clai odmah je napustio i njen dugogodišnji enolog Dimitri Brečević, vlasnik buzetskog Piquentuma. Što je zajedničko Staroj Školi i Vinariji Giorgio Clai?
Vlasnici. Investitori u fenomenalno uređenu Staru Školu i u Claijevu vinariju uložili su dosta novca i u kompleks vila u mjestu Krasica blizu Buja. Dakle, Stara škola, brend Clai i apartmani/ vile kraj Buja dio su jednog te istog turističkog projekta, kojem je na prvom mjestu profit, što je ispravno i legitimno , ali im je kvaliteta hrane i vina sasvim razvidno na trećem mjestu, što je bilo vidljivo i po siromašnom sadržaju jelovnika u Staroj Školi, i po vrlo beskarakternim Claijevim vinima iz niže linije Baracija. Brendu Giorgio Clai ne može se dogoditi ništa gore nego da vina povezana s Claijevim imenom postanu beskarakterna.
No vlasnicima vinarije Clai i Stare škole to očito nije važno. Ili se naprosto ne razumiju u vina i gastronomiju. Kad je pak riječ o gospođi Thuring, ona nažalost bar sedam godina ne može definirati što da učini sa svojom karijerom pa je, eto, radila kao konzultantica za neki bezvezni bistro u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, pa kao privatna chefica, da bi u Staroj Školi utonula u mediokritetski odnos prema hrani. Spoj investitora kojeg nekretnine zanimaju više od hrane i chefice kojoj se više ne da maksimalno ozbiljno kuhati, odveo je Staru Školu u pomalo tužnu prosječnost koja očito nije mogla predugi trajati. Odlazak Priske Thuring iz Stare škole utoliko je logičan; ni jednoj se strani nije dalo raditi na ozbiljnijoj gastronomiji. Bojimo se da ni od nove faze Stare Škole ne treba očekivati ništa suštinski bolje.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.