Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mario Štokić u Grad Kavani kuha precizno, kreativno i napreduje velikom brzinom. Pršut od tune i tjestenina s gljivama su posebno dobri

U Grad Kavani smo u zadnjih godinu dana bili dva ili tri puta, ne računajući neobaveznu kavu ili doručak. U tom periodu, od kad je kuhinju preuzeo chef Mario Štokić, transformacija Grada bila je očita svima koji su makar jednom jeli u lokalu prije nekoliko godina. Nema više burgera, klasičnih tjestenina i tacosa ili bao bunsa. Što je sve bilo dobro, ali je Grad uvijek pretendirao na nešto ambiciozniju hranu.

Podsjetimo, Štokić je kompetentan kuhar sa životopisom iz dva kvarnerska restorana s Michelinovom zvjezdicom te bivši sous chef Denija Srdoča. U tom kontekstu se jasno može vidjeti kako Štokić razumije pojam punokrvnog fine dininga, ali ga koristi odmjereno i veoma precizno kako bi Grad i dalje bio pristupačan široj publici, a podjednako zadovoljio nešto ambiciozniji pogled na bistrološka jela.

Grad Kavana je danas, godinu dana nakon što je Štokić debitirao, uistinu jedan od najboljih riječkih restorana s fokusiranom kuhinjom, uzbudljivim okusima i lako komunikativnim jelima. Sve što smo probali u Gradu bilo je dobro do odlično, niti i jednom trenutku dosadno, što zna biti boljka ponekih ambicioznih restorana. Štokić u Gradu ne izmišlja stara jela na novi način, već se trudi kuhati jela s najviše moguće okusa. U čemu uspijeva s ponekim izvanrednim rezultatima.

Prvo jelo koje smo probali bilo je možda i najambicioznije i nama svakako najdraže. Pršut od tune s ljubičastim kupusom, čvarcima i pohanim tostom od svježeg sira i ajvara beskrajno je zabavno jelo snažnih okusa, sasvim lijepo balansirano u drugom gdje se nalazi tost. Vrhunsko malo jelo koje bi se bez razmišljanja moglo naći u fine diningu, ali se nalazi u bistrou pored riječke tržnice.

Cannelloni punjeni bakalarom također su zabavno jelo poznatih okusa. Pohani bakalar nije nikakva novost na jelovnicima restorana. Međutim, Štokić je ovo instagramsko jelo potkrijepio balansiranim tonovima spicy majoneze i crnim češnjakom, koji pohvalno nije preuzeo cijelo jelo. Kad bi Štokić i Grad s ovim jelom izašli na advent i nudili ga u svojoj kućici vjerujemo kako bi postao pravi hit među Riječanima, koji obožavaju bakalar.

Esencijalni jesenski slijed bile su šumske lađice, tjestenini male riječke radnje Paštada, s vrhunskim umakom od vrganja, crnim i žutim trubačama i svježim vrganjima. I ovo jelo predstavlja moćne šumske okuse koji su opet dobro balansirani salaticom i dresingom od octa od bazge koji kiselinom lijepo reže bogati umak.

File pohanog brancina također bi dobro prošao na skorašnjem adventu kad bi ga se stavilo u kakvo kvaliteno pecivo, ali i kao glavno jelo prilično dobro funkcionira. Dobro je što Štokić majonezom od limuna nije ubio cijelo jelo. Mnogo hrvatskih kuhara dodavanjem limuna izbacuje jela iz balansa. Ovdje se to nije dogodilo. Blitva i krema od krumpira dobro su komplementirali jelo.

Mala topla štrudla od jabuka i vanilije s lješnjakom pokazuje kako i slatki dio Grada napreduje usporedno sa slanim. Štokićevo kuhanje organski raste s ambicijama Grada i izbacuje kompetentni comfort food, što je prijekopotrebno centru Rijeke, gdje se može ručati ili večerati na ograničenom broju mjesta.

Trenutno Grad nije ni osobito skup. Dnevni jelovnik od pet slijedova stoji 48 eura, dakle manje od 10 eura po slijedu, a većina jela iz fiksnog jelovnika stoji između 12 i 25 eura. Vinska lista je neusporedivo bolja nego u 99 posto riječkih restorana, a servis srdačan i stručan. Ručak, koji se pretvorio u ranu večeru, platili smo 140 eura s puno čaša Tomčeve Dvije Zime, trenutno najboljeg hrvatskog crnog pinota. 

GRAD KAVANA

Riva Boduli 7b, Rijeka

HRANA 4/+4 VINA 4 SERVIS 4 AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.