Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

David Štampar sinoć je u Manu2 uz virtuozno kuhanje Hrvoja Kroflina predstavio Mađerku 360, vino koje može promijeniti cijelu međimursku vinsku scenu

David Štampar, jedan od tri vodeća međimurska vinara, uz obitelji Dvanajščak-Kozol i Cmrečnjak, u utorak je navečer u zagrebačkom fine dining restoranu Mano2 predstavio Mađerku 360. Mađerka može postati dosad najznačajnije Štamparovo vino.

Evo zašto. Cuvee Mađerka 360 koji se sastoji od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota, prvo je autoritativno crno vino a da se ne radi o crnom pinotu, proizvedeno u Međimurju još od jednog Jakopićeva caberneta iz 2015. godine.

Saša Špiranec, David Štampar, Hrvoje Petrić

Međimurje je, dakle, nesporni terroir bijelih vina. Svi smo navikli na međimurske hrskave pušipele, zeleno citrusne sauvignone i lepršave klasične pjenušce. Zahvaljujući Mađerki iz berbe 2021. odležanoj 24 mjeseca u francuskom barriqueu, Međimurje pokazuje da može postati i terroir ozbiljnih crnih vina.

Zato je prva Štamparova Mađerka, nazvana po istoimenom položaju, jednom od najviših u Međimurju, uistinu potencijalno povijesno važna. S obzirom na sve toplija ljeta, sasvim je moguće da će sve više međimurskih vinara saditi klasične crne sorte, od caberneta i merlota do frankovke koja podjednako dobro uspijeva u već dugo vrućoj Baranji kao i u nešto hladnijoj unutrašnjosti Istre.

Štamparovi i Manovi sinoćnji gosti degustirali su ovo elegantno i svježe crno vino uz solidnu kolekciju sireva, jedan paški i tri francuska. Sireve je, međutim, uvjerljivo pobijedio genijalni džem od kobasice, valjda najoriginalniji kondiment koji smo dosad probali u Hrvatskoj. Prije Mađerke 360 pili smo Pušipel s Mađerke, pa nagrađivani seksi pjenušac Urban White, zatim aromatični Sauvignon i puni, bogati Sivi pinot koji je trebao biti poslužen na bitno višoj temperaturi: slatka se vina serviraju ledena, suha baš i ne.

Pairing je bio vrlo dobro pogođen, a jedno Krofilonovo jelo, “carbonara” od jaja poširanog u pačjoj masti s prosenjacima i crnim trubačima u vrhnju, s PX sherryjem, škampima pa još ljutikom i brokulom, definitivno ulazi u ljetopise hrvatskog modernističkog fine dininga. Cappelletti s čičokom, umakom od reduciranog soka buče, ukiseljenom i kandiranom bučom i bučinim košticama  raskošna su posveta kasnoj jeseni.

Štamparova prezentacija u Manu2 jedan je od srećom ne više tako rijetkih primjera visoko civiliziranog okupljanja oko vrhunske gastronomije i izvrsnih vina. Zagreb je sinoć tijekom večere u Manu2, u tom ne pregolemom prostoru u Radničkoj, izgledao kao dostojanstveni europski velegrad.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.