Bastiàn je, dakle, relativno nova vinarija koja je u manje od tri godine osvojila vinske karte restorana svih mogućih žanrova: od fine dininga, preko gastrotainmenta, do brojnih konoba i gostionica. Marchiori je Bastiànov visoki rang vina, koji se proizvodi u vrlo malim količinama.
Cabernet franc, koji skupa sa sauvignon blancom čini roditeljski par cabernet sauvignona, u Hrvatskoj je strahovito podcijenjena sorta. Ima je ponešto u Slavoniji, uglavnom oko Erduta, i vrlo malo u Istri. U Istri su cabernet franc zadnjih godina buteljirali Franc Arman i Giulio Ferenac. Cabernet franc ulazi u sastav Meneghettijeva glavnog vina koje se zove Red, a poduzetnik Danko Končar svojedobno je pod etiketom Capo proizvodio prilično solidan cabernet franc Aries.
U svijetu je, naravno, cabernet franc najpoznatiji po genijalnim vinima iz St.Émiliona. No tu su još dolina Loire, nešto vina iz Toscane i Kalifornije, kao i Villány u Mađarskoj preko puta Baranje, koji se uspio nametnuti kao međunarodno priznati terroir cabernet franca.
Bastiànov Cuvee Rouge iz 2022. sastoji se od cabernet franca, merlota i cabernet sauvignona. Prvi smo ga put probali iz bačve pretkraj lanjske godine. Odmah nas je šarmirao tipični, školski miris cabernet franca napravljenog do zrelog grožđa.
Cabernet franc u lošim varijantama može biti nezrelo herbalan. Cabernet franc može, ne baš rijetko, intenzivno mirisati na zelene paprike (baš kao nezreli cabernet sauvignon) što je poželjno za sauvignon blanc, ali što zaista ne želimo u bogatom crnom vinu. No, vrhunski cabernet franc održava onu žonglersku ravnotežu između herbalnih i cvjetnih aroma, a da ne ode u prezelenu, prepirezinsku, nezrelu sferu.
Bastiànov Cuvee Rouge baš je takvo vino. Herbalno, cvjetno, s dosta crvenog voća osobito ribizla i malina, s gotovo posve glatkim taninima, s vrlo mnogo svježine i bez neugodnih zelenih naglasaka primjerenih bijelom a ne crnom vinu. Cuvee Rouge, koji smo probali ovih dana, već je sada spreman za tržište, ali će se poboljšavati još najmanje dvije do tri godine i trajati deset do dvanaest godina.
Ovo vino srednjeg do punog tijela, s 13,5 posto alkohola, svojim dobrim kiselinama lako puni čašu, dok svojom taninskom strukturom, voćnošću i baršunastom teksturom (koja se još treba zaokružiti) vrlo dobro do odlično funkcionira uz steakove od tune, pečeni losos, srdele s grila, mliječnu teletinu, mliječnu janjetinu, tartar biftek, klasične bifteke i jela od šumskih gljiva, osobito vrganja. Bastiànov Cuvee Rouge Marchiori iz 2022. godine, koji se nikad neće naći u širokoj prodaji jer ga naprosto nema dovoljno za masovnu distribuciju, spada među najoriginalnije i najužitnije istarske mješavine crnih sorti.
Kompleksan ali kristalno čisti bouquet i dug, linearan okus, značajke su besprijekorne vinifikacije Cuveea Rouge, još jednog izvrsnog vina iza kojeg stoji enolog Milan Budinski.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.