Budimo realni. Godina 2024. definitivno nije bila najuzbudljivija u hrvatskom restoranskom životu. Otvoren je tek jedan veliki restoran, zagrebački Kiyomi, koji međutim radi samo nekoliko mjeseci pa ne može ući na listu kandidata Kulta Plave Kamenice za Restoran godine. Neki su poznati fine dining restorani naočigled spustili letvicu, pa smo ih morali eliminirati s liste.
Najviše zabrinjava nedostatak gastronomskih ambicija i originalnog pristupa, osim kod nekoliko novih zagrebačkih restorana koje nazivamo novovalnim restoranima. Pa ipak, i u ovoj godini na hrvatskoj je restoranskoj sceni dovoljno restorana koji zaslužuju ući na našu kandidacijsku listu. Važno je naglasiti da birači mogu glasati i za restorane koji nisu na našoj listi kandidata za Restoran godine.
Ponosni smo što izbor za Restoran godine Kulta Plave Kamenice drugu godinu zaredom prati talijanski Irinox, vodeći europski proizvođač profesionalne opreme za brzo zamrzavanje hrane.
Evo pravila izbora.
1. U izboru za restoran godine, kao i u izboru za Chefa godine, sudjeluju isključivo profesionalci iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, restorateri, hotelijeri, restoranski investitori i gastro novinari.
2. Svaki birač može glasati za pet restorana.
Peti restoran dobiva 2 boda, četvrti 4 boda , treći 6 bodova, drugi 8 bodova i prvi 10 bodova
3. Nitko ne smije glasati za restoran s kojim je vlasnički povezan ili je u njemu zaposlen.
Kao i lani, pokrovitelj izbora za Restoran godine talijanski je Irinox, globalni lider u proizvodnji rashladnih sustava za restoranske kuhinje.
Evo abecedne liste kandidata za Restoran godine 2023.
Jedini hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice primjer je vrhunskog konvencionalnog fine dininga s vjerojatno najboljim servisom u Hrvatskoj.
Nova verzija Beccaccie redefinirala je pojam istarske konobe. Utoliko je Alla Beccaccia jedan od važnijih hrvatskih restorana.
Bekal nema servis ni razumnu vinsku listu. Bekal je potpuno ogoljen, uređenje je malo je reći minimalističko i sve kuha na vatri. Ali trešnjevačka krčma chefa Marka Turkovića peče najbolju janjetinu i najslasnije odojke u Hrvatskoj, uz briljantan tartar biftek, koji se počne sjeckati kad ga gost naruči . A i sva druga jela su vrlo dobra do odlična.
Le Bistro priprema jedan od dva najbolja bečka šnicla u Zagrebu, plus odličan tartar biftek i nešto finih malih kreativnih jela. Le Bistro je šampion zagrebačkog comfort fooda.
Povratkom chefa Matije Bregeša Boškinac se vratio u sam vrh hrvatskog fine dininga. Boškinac i dalje konzekventno provodi načela lokalnog i sezonskog kuhanja.
Carpaccio je od siječnja do rujna zabilježio čak 40 tisuća couverta. I tako već četrnaest godina, premda Carpaccio nije narodni restoran i nije osobito jeftin. Ovi se rezultati moraju respektirati.
Cap Aureo je jedan od dva najuzbudljivija avangardna restorana u Hrvatskoj. Cap Aureo chefa Jeffreya Vella dvije je godine zaredom pobijedio u izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice.
Dvor briljantnog chefa Hrvoja Zirojevića priprema valjda najukusniju dalmatinsku hranu koja se može zamisliti.
Ganeum je najbolji kvarnerski bistro, s dobro pogođenim elementima fine dininga.
Hidden je dinamičan, zabavan, beskrajno energičan i priprema neka od najukusnijih malih jela i priloga među svim hrvatskim bistroima. Ove su nam se jeseni posebno svidjeli falafel i rotolo pasta s goveđim repom.
Konoba Boba chefa Vjeke Bašića jako je popularni riblji restoran koji se iz godine u godinu uspijeva mijenjati. Ovog smo ljeta u Bobi jeli izvrstan jadranski sushi.
Restoran Bernarda Koraka uzorni je primjer mikrolokalne i sezonske visoke kuhinje.
Krug je prvi moderni fine dining restoran u Splitu, otkako se prije osam godina zatvorila Paradigma. Budući da Split nažalost nije grad koji podržava fine dining, Krugovu hrabrost treba respektirati.
ManO2 chefa Hrvoja Kroflina restoran je visokih međunarodnih standarda u žanru progresivnog fine dininga.
Maredo je najuspješniji gastrotainment restoran u Hrvatskoj. Maredo je jedini hrvatski restoran, uz Time Davora Bienenfelda (zatvorio se prije nekoliko godina) koji ujedinjuje clubbing i visoke gastronomske standarde.
Marina je vjerojatno najbolji, a svakako najkreativniji riblji restoran u Istri.
Matsunoki je luksuzni japanski restoran s izvrsnom vinskom kartom.
Miramare poslužuje najukusnija talijanska jela koja smo probali u Hrvatskoj, što i nije neobično: Da Vittorio, glavni restoran braće Cerea u Bergamu, dulje od deset godina drži tri Michelinove zvjezdice.
Monte je klasični, hedonistički fine dining restoran koji svakako zaslužuje Michelinovu zvjezdicu. Monte je prvi u Hrvatskoj dobio zvjezdicu, još 2017.godine.
Nav Tvrtka Šakote avangardni je restoran nacionalne kuhinje. Jedan od najboljih u povijesti hrvatske gastronomije.
Navis koristi prvorazredne lokalne i sezonske sastojke i ima odličnu vinsku listu. Pred Navisom je veći prostor za napredak prema fine diningu.
Pelegrini već godinama autoritativno demonstrira kako treba izgledati moderni dalmatinski fine dining.
Plavi podrum već je dugo jedinstvena nacionalna institucija, s fenomenalnim izborom divlje ribe, rakova i maslinovih ulja i s odličnom vinskom kartom.
San Rocco je bez ikakve konkurencije najbolji tartufarski restoran u Hrvatskoj. San Rocco ima veoma kompetentnu, hrvatsko-internacionalnu vinsku kartu i vrhunski servis.
Kroz program Gourmet Stage, Spinnaker je postao jedno od istarskih gastronomskih središta.
Tač je jedan od najboljih tradicijskih nacionalnih restorana u Hrvatskoj
Tekka je godinama najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. Rovinjska Tekka inovativnija je od zagrebačke.
Chef Filip Horvat u Theatriumu nadahnuto kombinira bistronomiju i visoku kuhinju. Aktualni meni najuzbudljiviji je dosad.
Zijavica chefa Stivena Vunića dobar je primjer autorske riblje bistronomije.
Zinfandel’s je hedonistički, visoko sofisticirani restoran hotelskog fine dininga.
360 chefa Marija Curića luksuzni je fine dining restoran s inovativnim elementima i odličnom vinskom listom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.