Golema tvornica vina Ivana Damjanića dominira cijelim Fuškulinom. Ona je monumentalna, izgleda veća od sela jednog od najnagrađivanijih istarskih vinara, ali je urbanistički odlično pozicionirana; ne doima se preizgrađeno, nego je baš optimalno sjela u okruženje puno travnjaka, iza kojeg se vidi šuma i naziru vinogradi.
Damjanićeva vinarija važna je zbog dva razloga. Prvo, ona je primjer da se i u Hrvatskoj može uspjeti i kad počinjete ni iz čega. Prije više od petnaest godina Ivan Damjanić, diplomirani enolog, morao je prodati motor da bi kupio neki stroj za obrađivanje vinograda. Danas Ivan Damjanić, zahvaljujući i famoznoj Vinskoj omotnici, ima jednu od spektakularnijih istarskih vinarija, vrijednu nekoliko milijuna eura.
Drugo, iako je Damjanić osvojio niz međunarodnih priznanja uključujući Decanterova i IWC-ova zlata s vinima proizvedenima u starom, garažističkom podrumu, njegova su vina otkako se preselio u novu vinariju usitinu postala bolja, i to usprkos kompliciranim berbama poput lanjske ali i ovogodišnje. Bolji radni uvjeti donose bolji proizvod.
U poboljšanje ionako jako dobrih Damjanićevih vina uvjerili smo se u četvrtak oko podneva, kad smo po prekrasnom kasnojeenskom suncu posjetili najveću zgradu u Fuškulinu i bližoj okolici. Prvo smo probali uzorke bijelih vina iz 2024. godine.
Gospodin Damjanić za razliku od nekih drugih istarskih vinara nije posve oduševljen berbom iz 2024. barem kad je riječ o bijelim sortama: “Glavni problem ovogodišnje berbe je nejednaka zrelost. Na istom položaju, istodobno ste imali prezrelo i nedovoljno zrelo grožđe. To nas je dovelo pred određene probleme. Mislim da smo ih relativno uspješno riješili. Druga poteškoća je bitno manji prinos, što je povećalo otkupnu cijenu grožđa kod kooperanata. Ove smo godine malvaziju plaćali oko 1,40 eura. Kad to stavite u excel, lako upadnete u narančasto ili u crveno. A tu vrstu povećanih troškova ne želim prebacivati na krajnjeg potrošača,” kaže Damjanić. Iz velikih smo tankova probali nekoliko malvazija u raznim fazama zatvorenosti. “Sama činjenica da su vina u ovoj fazi zatvorena može značiti da će kasnije dulje dozrijevati i trajati”procjenjuje Damjanić.
Pojedini uzorci, međutim, već sad imaju snažan okus žutog voća, puno tijelo i vrlo dobre kiseline. Cuvee za bijeli Clemente, Damjanićev flagship, iznimno je sočan, bogat, svijetao i gust, dok je Bijeli pinot iz 2023. koji odležava u francuskom drvu, potencijalno senzacionalan. Damjanić će uskoro na tržište pustiti prvi svoj monosortni Bijeli pinot; berba iz 2022. koju smo probali za ručkom u prosrtanoj sunčanoj kušaonici na prvom katu vinarije, ostavlja impresivan dojam. Među uzorcima svakako treba spomenuti i Duraniju iz 2024.
Ivan Damjanić preklani je uz pomoć dr.sc. Marijana Bubole, profesora na porečkom Poljoprivrednom institutu revitalizirao staru, zaboravljenu istarsku bijelu sortu duraniju, koja se odlikuje visokim kiselinama. Duranija iz 2023. odmah je postala lokalni hit, pa je Cap Aureo Jeffreya Velle otkupio skoro tri stotine butalja. Damjanićeva Duranija iz 2024. još je atraktivnija od prethodnice; ona ne samo da je slasno svježa, nego je i u ovoj ranoj fazi perfektno zrela, naglašeno voćna i raoružavajuće lakopitka.
Tijekom ukusnog ručka probali smo, među ostalim, odličnu Malvaziju Akaciju iz 2021. u kojoj nema ni traga dimljenoj slanini tipičnoj za bijela vina iz akacije, uobičajeno raskošni Clemente iz iste berbe, odličan Bijeli pinot iz 2022. koji podjednako plijeni sočnošću i mineralnošću, i maceriranu Malvaziju Fenice iz 2019. koja je trenutno vjerojatno najbolje Damjanićevo vino. Fenice iz 2019. maceriran je šest mjeseci u inoksu. Zatim je dugo odležavan u hrastu i u boci, da bi sada vrijedio barem 95 bodova, što je konzervativna procjena.
Nešto ranije, u podrumu smo kušali i materijal za Fenice iz 2024, koji je podjednako dojmljiv. Među crnim vinima, u ovom se trenutku ističe Duro Istriano iz 2021, dok crnom Clementeu treba još vremena. Međutim, komunikativna, prijateljska Borgonja iz 2022. trebala bi postati bestseler. I u Istri i bilo gdje u Hrvatskoj malo je toliko prijateljskih, lakopitkih a opet ozbiljnih crnih vina koja se sjajno slažu s jednostavnom hranom poput roštija i pizze, i koja nisu skupa.
Ivan Damjanić u velikoj je formi. No, on sam smatra da je tek na početku novog razvojnog ciklusa koji omogućuje nova vinarija. Damjanić se razvija korak po korak. U vinima je sve manje sumpora, tehničke su intervencije u podrumu velikim dijelom zapravo prirodne, dok dugoročno strateško planiranje podrazumijeva polagani prelazak na organsku proizvodnju.
Nove, elegantne etikete, koje je izradio renomirani studio Šesnić&Turković efektno odražavaju pomak u Damjanićevoj potrazi za ultimativnom, dubinskom kvalitetom vina. Kušanje vina kod Ivana Damjanića pruža snažan razlog za optimizam kad je riječ o modernoj istarskoj vinskoj sceni i njenoj budućnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.