Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

STUDENI U ROVINJU Rovinj je donekle dostigao  ideal cjelogodišnje sezone. Bar dva vrhunska hotela i dva ozbiljna restorana ostaju otvorena skoro cijelu godinu

Danas smo u Tekki u Radničkoj sreli Marija Mindera,Tekkina vlasnika, koji nam je rekao da upravo kreće za Rovinj. Pitali smo ga kad planira  zatvoriti rovinjsku Tekku u hotelu Lone, budući da se većina restorana u Istri i Dalmaciji zatvara u studenom da bi se otvorili na proljeće. “A ne, Tekka u Rovinju radi cijelu godinu,” rekao nam je  gospodin Minder, “Mi se nećemo zatvoriti preko zime. Tekka u Loneu katkad se zatvara na četiri ili pet dana kad neka velika grupa zakupi cijeli hotel. No, načelno  govoreći, Tekka radi cijelu godinu.”

Cap Aureo Jeffreya Velle također radi skoro cijelu godinu. Grand Park i Lone, hoteli u kojima se nalaze Cap Aureo i Tekka, uglavnom ostaju otvoreni cijelu  godinu. Grand Park katkad se zatvara poslije Nove godine na mjesec ili dva.

Rovinj je, dakle, blizu tome da dostigne ideal cjelogodišnje turističke sezone. Dva vrhunska  hotela rade skoro cijelu godinu, i dva vrhunska restorana rade skoro cijelu godinu. U većini drugih jadranskih destinacija takvo je stanje gotovo nezamislivo, ne računajući velike gradove poput Splita.

Grand Park i Lone pronašli su matematiku cjelogodšinjeg turizma u nemilosrdnom zimskom rušenju cijena. Soba u Loneu prošlog se tjedna mogla dobiti već za 170 eura, a mi smo ovoga petka u Grand Parku, najboljem velikom hotelu na Jadranu, prostranu luksuznu sobu s pogledom na more i na grad platili  298 eura. Usporedbe radi, takva soba u punoj sezoni košta između 650 i 800 eura, dok se cijene soba u Loneu u srpnju i kolovozu kreću oko 400 eura.
Pametna politika hotelskih cijena omogućila je da Rovinj živi skoro cijelu godinu, pa zato i dva  restorana visoke klase  mogu ostati otvorena. Ovog je petka u Rovinju usprkos oblačnom i ne baš toplom vremenu bilo gotovo pa živahno. Turisti  su sjedili ispred Adriatica i   u nekoliko gradskih kafića, dok je terasa Grand Parka bila ugodno popunjena.

Zanimljvo je da su i mali hoteli poput Ville Dobravac još imali nekoliko zauzetih soba. Jedino je tržnica bila pusta i prazna, ali opravdano ozloglašena rovinjska tržnica ionako bi stalno trebala biti pusta i prazna. Rovinj postaje dobar primjer cjelogodišnjeg održivog turizma, uz važnu pouku: da biste imali cjelogodišnji  turizam morate imati  dovoljno atraktivan smještaj koji radi cijelu godinu i koji i po dvostruko nižim cijenama pruža jednako dobru uslugu kao i po ljetnim cijenama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.