Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki chef Emanuele Scarello sinoć je na odličnoj večeri u rovinjskom Agli Amici blagoslovio  Sparkling Wine Fest Croatia

“Hrvatske pjenušce treba i međunarodno afirmirati. Siguran sam da hrvatski  pjenušci zaslužuju da se za njih zna u svijetu i da se mogu prodavati na  svjetskom tržištu,” istaknuo je jučer Emanuele Scarello, chef i vlasnik rovinjskog Agli Amici, jedinog hrvatskog restorana s dvije Michelinove zvjezdice (Agli Amici u Udinama također ima dvije zvjezdice).

Veliki chef Scarello bio je jedan od tri govornika na prezentaciji prvog Sparkling Wine Festa Croatia, koji se 22. i 23. studenog održava  u Jastrebarskom u hotelu Princess. Osim Scarella, Sparkling Wine Fest Croatia predstavili su Ivan Kazimir Filipović koji je s bratom Franom osnovao festival, i Kristijan Harjač, aktualni hrvatski sommelierski šampion glavni sommelier u Agli Amici. Gospodin Harjač, koji od ponedjeljka sudjeluje na Sommelierskom prvenstvu Europe u Beogradu, službeni je ambasador Sparkling Wine Festa.

Osnivači Sparkling Wine Festa Fran i Ivan Kazimir Filipović
Ambasador SWF-a sommelier Kristijan Harjač

Na sinoćnjoj se večeri uz lijepe i ukusne  snackove točio odlični Štamparov Urban White. Uz izvrsnu lignju na mekom krumpiru prekrivenu sipinim crnilom, poslužen je Colletti  pjenušac od sivog pinota.

Chef Emanuele Scarello i sommelier Kristijan Harjač

Sirovi škampi s njokima punjenima buzarom u beurre blancu primjer su beskrajno ukusnog i visokosofisticiranog jela koje samo po sebi vrijedi dvije  zvjezdice. U dijelu hrvatske restoranske   publike raširilo se posve pogrešno uvjerenje da u restoranima s dvije ili tri Michelinove zvjezdice škampi moraju letjeti a umaci mijenjati agregatna stanja. To je, naravno, apsolutna početnička besmislica tipična za goste koji su možda bili u Nomi ili DiverXO, ali sasvim sigurno nisu jeli kod Guya Savoya, Alaina Passarda, klasičnih velikih chefova. A Emanuele  Scarello pripada klasičnim  svjetskim chefovima visokog ranga.

Što je potvrdilo i sljedeće, veoma lijepo jelo, autorska verzija vitella tonnata. Deblji medaljom savršeno meke medium rare teletine  položen je na preukusnu kremu od inćuna i okružen kapljicama gela od zelenog  zimskog povrća. Inćuni su u Scarellovoj verziji vitella tonnata efektno zamijenili tunu. Galićev pjenušac Code Rose odlično se složio s teletinom na inćunima.

Uz lagane, elegantne  deserte prvo je serviran Misalov poluslatki  pjenušac Amor, a zatim atraktivni, snažni koktel uglednog barmena Darka Uremovića baziran na pjenušcu i ginu Old Pilot sa odležanom u drvu.

Miksolog Darko Uremović (Old Pilot’s/Duh u boci)
Antonio Gregorić, Kristijan Harjač, Ivan Kazimir Filipović, Fran Filipović

Sparkling Wine Fest Croatia jučer je u Rovinju prezentiran na najvišoj razini, što govori o ambicijama i kriterijima prvog ozbiljnog hrvatskog festivala posvećenog pjenušcima i šampanjcima. Podsjetimo, na Sparkling Wine Festu sudjeluje dvadeset hrvatskih proizvođača klasičnih pjenušavih vina, i niz distributera s dvadesetak brendova šampanjaca i pjenušaca iz Franciacorte i Slovenije, uključujući legendarna imena poput  Roederera, Billecart Salmona, Laurent Perriera, Egly-Ourieta i Ca’ del Bosco.

Tijekom Sparkling Wine Festa održat će se i šest masterclassa o pjenušavim  vinima, dok će goste uz potporu Metroa hraniti šest chefova iz udruge JRE Hrvatska.

Ulaznice za Sparkling Wine Festival mogu se kupiti na adresi www.swfcroatia.com.

Fotografije/KPK i Ivan Dimnjaković

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.