Pirati u Rijeci su veliki dio godine pripremali najbolje pizze u gradu. Riječ je bila o popularnim napoletanama, s visokim i prozračnim rubovima i dobrim sastojcima. Međutim, u Pirate nakon nekoliko posjeta nismo više išli.
Pirati su nekulturan restoran s groznim izborom pića, u kojem se kad je nakon otvaranja sok su bili jako popularni na pizze znalo čekati i po nekoliko sati, a konobari su bili vidno agresivni prema gostima. Pa smo Pirate prekrižili. S radošću smo, međutim, primili vijest da je glavni i odgovorni za najbolje pizze u gradu, pizza majstor Franko Rajković, iz Pirata prešao u pivnicu Cont u istoimenom hotelu.
Što znači da se Rajkovićeve pizze sada mogu jesti na puno civiliziranijem mjestu. Pivnica Cont je simpatični lokal u povijesno značajnom hotelu Continental, čija je kavana dugi niz godina bila dnevni boravak mnogih Riječana. Pivnice Cont se sjećamo iz studentskih dana kad je preuzela ljubljanski koncept prehrane studenata. Koliko se sjećamo, utorkom je u Contu bio studentski dan na koji su studenti u nešto drugačijem ambijentu od menzi mogli pošteno jesti ručak ili večeru. Uglavnom je to bila tipična pubovska hrana, ali u tom periodu nas je iskreno veselila.
Ima li Cont i dalje takav princip rada utorkom nismo sigurni. Ono u što jesmo sigurni jest da se tamo sad može svaki dan pojesti najbolja riječka pizza. Cont je nabavio veliku peć, ispred koje se može vidjeti kako se priprema pizza. Jelovnik je odveć klasičan, s ponekim odmakom u sezonske pizze poput one s tikvom, što je dobra stvar.
Nije dobra stvar što se na jednoj pizzi nalazi tartufata i ulje od tarfuta kako je navedeno u jelovniku. Takve egzibicije samo narušavaju ugled Rajkovića i Conta, koji u ostatku ponude nude gastronomski ambiciozne pizze s kojima se zbilja trude. S jelovnika smo naručili jednu margheritu i jednu pizzu cotto, dakle prilično jednostavne pizze. Koje su na stol došle školski pečene, velikih atraktivnih rubova i prozračnog, lako probavljivog tijesta.
Iskreno, ne znamo gdje je gospodin Rajković naučio zanat, rekli bismo da je prilično samozatajan radnik koji samo želi napraviti što bolji posao, ali njegove pizze su zaista fantastične. Sastojci i nadjevi su također prvorazredni, od fior di lattea, San Marzana i San Daniele pršuta do iznenađujuće dobre šunke koju restoran koristi. Osim tartufate i ulja od tartufa koje zaista nikome ne treba, u pizzama Pivnice Cont nismo primijetili niti jednu tehničku grešku.
U narednom bi razdoblju trebali razviti kreativnije nadjeve, koji bi dodatno unaprijedili visoki standard Rajkovićevih pizza. Također, potrebna je kompletna reorganizacija pića u Pivnici Cont. Ako se već nazivate pivnicom trebali biste nuditi više od dvije točene pive i kompletno proširiti ponudu craft piva. Sadašnja pivska lista izgleda kao da je izašla pred više od deset godina.
Budući da je izbor piva prilično loš, probali smo zanimljivu domaću colu Monadu, koja je ostavila jako dobar dojam i neprešećereni okus. Mala napomena jest da u Contu pizze rade samo od 16 sati poslijepodne do 22 sata navečer. Dvije pizze i tri Monada cole platili smo 26 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.