U srijedu navečer u zapadnom je Zagrebu održana privatna večera za desetak ljudi, na kojoj je kuhao Navov chef Tvrtko Šakota. Večera nije bila priređena u restoranskom prostoru tako da gospodin Šakota nije raspolagao profesionalnom opremom.
Šakota je skoro cijelu večeru, dugu osam sjajnih sljedova, pripremio na maloj, tek ponešto nadograđenoj robati. Hrana je bila fenomenalna. Nikad do sinoć nismo doživjeli polukućno kuhanje ozbiljne Michelinove klase.
Sabljarka na congee riži s ljutim uljem bila je, dakle, potpuno jedinstvena, distinktivna i opaka. Jadranska svježa lignja punjena kozicama i servirana s karamelom od algi, bila je blizu genijalnoj dok je ćevap od odležanog boškarina fermentiranog s kojijem bio apsolutno genijalan.
Odojkova koža, zapečena na robati, najspektakularniji je komad svinjetine koji smo probali u Hrvatskoj, a svi su gosti ostali impresionirani steakom od križanca angusa i wagyua posluženim s fermentiranim višnjama. Tanko rezani ramstek s danima reduciranim jusom od govedine, koji se pretvorio u ljepljivu gustu esenciju, ostavio je jednako snažan dojam. Tvrtko Šakota sva je ova jela, osim unaprijed gotove sabljarke, pripremio na malom, kućnom robata roštilju s fotografije, što govori o suverenim kulinarskim vještinama doista kompetentnog chefa. Uz ovu briljantnu i neobičnu večeru pili smo isključivo sake iz portfolija Finih stvari.
Željeli smo isprobati kako se razni tipovi sakea slažu s vrlo raznolikom hranom. Danas nam je napokon normalno piti sake uz sushi ili kamenice. Međutim, nitko u Hrvatskoj još nije vidio da se sake pije uz boškarina, wagyu a osobito uz odojka. Sinoćnja je večera pokazala da dobar sake može ne samo podnijeti nego i unaprijediti snažno, vrhunsko pečeno meso. Teško je zapravo reći je li sake išao bolje uz ćevape ili odojak. Sake i Šakotina kuhinja imaju zajedničko polazište: radi se o kojiju, koji je esencijalan za proizvodnju sakea ali i za Šakotino kuhanje.
Poslije fenomenalne privatne večere u zapadnom dijelu Zagreba, degustirali smo nekoliko neobičnih rumova iz asortimana Finih stvari. Riječ je o rumovima bez dodatka šećera i karamela. Renegade s Grenade doslovno miriše na tartufe i vaniliju. Skoro 55 posto alkohola gotovo da se ne osjeti. Jedan rum s Barbadosa iz 2007. godine s 63 posto alkohola mirisao je, pak, po marcipanu i prženim lješnjacima.
Šakotin Nav uskoro će na svoja kolica s destilatima staviti niz vrhunskih rumova iz portfolija Finih stvari, vodećeg zagrebačkog distributera jakih pića. Načelno, privatne večere koje kuhaju restoranski kuhari uglavnom nisu odveć ambiciozne. Ali sinoćnja večera Tvrtka Šakote za desetak gostiju bila je zaista jedinstveno gastronomsko iskustvo višeg ranga.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.