Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JELO MJESECA Vinodolova konfitirana buča s pečenim kestenima u dashiju od šumskih gljiva (9 eura) jedan je od najboljih sezonskih recepata koje je Zagreb vidio godinama

“E da,ovo čini razliku,” pohvalio nam se prije desetak dana vlasnik zagrebačkog Vinodola Dražen Boban, kad smo razgovarali o radikalno ambicioznom sezonskom receptu chefa Kristiana Godinića, koji se zove konfitirana buča s pečenim kestenima u dashiju od šumskih gljiva. Da anketirate stalne Vinodolove goste o tome s čijeg jelovnika dolazi ovo jelo, više od 90 posto stalnih Vinodolovih gostiju vjerojatno bi navelo neki drugi restoran a ne Vinodol.

Pa ipak, buča u dashiju s kestenima i kombuom zadržala se već dva tjedna na Vinodolovom meniju. Što se nas tiče, trebala bi se posluživati cijelu jesen i zimu. Radi se o jednom od onih jela koja mijenjaju gastronomsku definiciju restorana, ali ne mijenjaju njegov bazični kod. Buča u dashiju prijateljska je, topla, naizgled nekomplicirana i zarazno ukusna. S druge strane, radi se o jednom od najelaboriranijih sezonskih jela koja smo u zadnjih nekoliko godina probali u Zagrebu.

Dashi se, dakle , priprema od šumskih gljiva i kombua. Ravnomjerno narezane kockice buče konfitiraju se pa se u dashiju pomiješaju s polovicama pečenih kestena i listićima kombua. Rezultat je tsunami umamija, sa slatkim okusom buče, dubokim mirisima šumskog tla i zemljasto-slatkastim okusom kestena.

Ovo briljantno jelo košta točno devet eura. Ne pada nam napamet apsolutno ništa u Zagrebu, osim tom yuma Filipa Horvata, što je toliko ukusno a košta samo devet eura. Konfitirana buča u umamiju od šumskih gljiva s pečenim kestenima pokazuje kako treba izgledati zaista kreativna sezonska kuhinja. Bilo bi sjajno kad bi u Zagrebu ovih dana mogli pojesti desetak takvih sezonskih jela po istoj ili sličnoj cijeni. Ali i s Godinićevim smo dashijem prezadovoljni.

Dosad smo ga triput probali, veselimo se reprizama. Uz konfitiranu buču s pečenim kestenima u dashiju od šumskih gljiva, pili smo kompleksnu a svježu Medeinu malvaziju Montiron iz 2022. No, sigurni smo da bi uz buču u dashiju odlično išao i zaokruženi, plemeniti elegantni crni pinot poput Tomčeve Dvije zime. Ili vrhunska lasina. Vinodol, usput govoreći, trenutno priprema i vrlo dobar kesten pire, definitivno bolji nego u bilo kojoj zagrebačkoj slastičarni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.