“E da,ovo čini razliku,” pohvalio nam se prije desetak dana vlasnik zagrebačkog Vinodola Dražen Boban, kad smo razgovarali o radikalno ambicioznom sezonskom receptu chefa Kristiana Godinića, koji se zove konfitirana buča s pečenim kestenima u dashiju od šumskih gljiva. Da anketirate stalne Vinodolove goste o tome s čijeg jelovnika dolazi ovo jelo, više od 90 posto stalnih Vinodolovih gostiju vjerojatno bi navelo neki drugi restoran a ne Vinodol.
Pa ipak, buča u dashiju s kestenima i kombuom zadržala se već dva tjedna na Vinodolovom meniju. Što se nas tiče, trebala bi se posluživati cijelu jesen i zimu. Radi se o jednom od onih jela koja mijenjaju gastronomsku definiciju restorana, ali ne mijenjaju njegov bazični kod. Buča u dashiju prijateljska je, topla, naizgled nekomplicirana i zarazno ukusna. S druge strane, radi se o jednom od najelaboriranijih sezonskih jela koja smo u zadnjih nekoliko godina probali u Zagrebu.
Dashi se, dakle , priprema od šumskih gljiva i kombua. Ravnomjerno narezane kockice buče konfitiraju se pa se u dashiju pomiješaju s polovicama pečenih kestena i listićima kombua. Rezultat je tsunami umamija, sa slatkim okusom buče, dubokim mirisima šumskog tla i zemljasto-slatkastim okusom kestena.
Ovo briljantno jelo košta točno devet eura. Ne pada nam napamet apsolutno ništa u Zagrebu, osim tom yuma Filipa Horvata, što je toliko ukusno a košta samo devet eura. Konfitirana buča u umamiju od šumskih gljiva s pečenim kestenima pokazuje kako treba izgledati zaista kreativna sezonska kuhinja. Bilo bi sjajno kad bi u Zagrebu ovih dana mogli pojesti desetak takvih sezonskih jela po istoj ili sličnoj cijeni. Ali i s Godinićevim smo dashijem prezadovoljni.
Dosad smo ga triput probali, veselimo se reprizama. Uz konfitiranu buču s pečenim kestenima u dashiju od šumskih gljiva, pili smo kompleksnu a svježu Medeinu malvaziju Montiron iz 2022. No, sigurni smo da bi uz buču u dashiju odlično išao i zaokruženi, plemeniti elegantni crni pinot poput Tomčeve Dvije zime. Ili vrhunska lasina. Vinodol, usput govoreći, trenutno priprema i vrlo dobar kesten pire, definitivno bolji nego u bilo kojoj zagrebačkoj slastičarni.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.