Hrvoje Kroflin jedan je od apsolutno najboljih hrvatskih chefova. ManO2 se pod njegovim vodstvom zadnjih godina razvio ne samo u jedan od najboljih već i ideološki najvažnijih hrvatskih restorana. Kroflinova tehnika, disciplina, jasnoća ideja i dosljednost u realizaciji ManO2 su usmjerili prema originalnom, ozbiljno promišljenom kuhanju koje se može natjecati s međunarodnom konkurencijom.
Što se vidi i po činjenici da je Hrvoje Kroflin treću godinu zaredom nominiran za The Best Chef nagradu, jedan od medijski najeksponiranijih izbora, specifičnih po tome što u njemu ključnu ulogu imaju upravo chefovi.
Svake godine The Best Chef Awards proglašava 100 najboljih chefova na svijetu u izboru njihovih kolega. Chefovi svake godine dobivaju poziv na glasanje, i glasaju online. Najbolji chefovi biraju se u nekoliko faza. Prvi je uži izbor koji određuju organizatori. Da bi izbjegli ponavljanja i ostali relevantni u odnosu na ono što se zaista događa na terenu, organizatori svake godine predstavljaju sto novih imena. Nakon toga se šalju pozivi na glasanje chefovima, koji biraju svojih deset favorita s ponuđene liste.
The Best Chef Awards je specifičan jer za razliku od World’s 50 Best Restaurants nagrade dodjeljuje osobno chefovima a ne restoranima. Ideja cijelog izbora je afirmacija individualnog talenta. Zadnja faza glasanja uključuje publiku, fanove koji prate chefove i njihove restorane, i čiji glasovi određuju konačni poredak na listi 100 najboljih chefova.
Zbog ovog sistema, rezultati The Best Chef Awardsa u pravilu se bitno razlikuju od onih na izborima u kojima glasaju inspektori, kritičari, novinari i stalni gosti restorana. Najbolji chef na svijetu u izboru The Best Chef trenutno je Dabiz Muñoz iz madridskog restorana DiverXO, a Maša Salopek iz Cap Aurea prije nekoliko je godina bila je proglašena najboljom slastičarkom na svijetu.
Prvi hrvatski chefovi nominirani za The Best Chef nagradu bili su Rudi Štefan iz šibenskog Pelegrinija i Marijo Curić iz dubrovačkog 360. Najbolji chef na svijetu trenutno je Dabiz Muñoz iz madridskog restorana DiverXO, drugi je Albert Adria iz Enigme u Barceloni, a treća Ana Roš iz slovenske Hiše Franko. Proglašenje klasifikacije za 2024. godinu bit će u Dubaiju 6. studenog.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.