Batak, vodeći hrvatski restoranski lanac, unatrag pet ili šest godina pokušava se ponašati i sezonski. Batkov je core bussines naravno roštilj na drveni ugljen i tako će zauvijek ostati. Međutim, Batkova su se sezonska jela pokazala iznimno uspješnima: od nekoliko tisuća porcija šparoga u proljeće, do gargantuovske zimske plate u hladnijim mjesecima.
Batkovi su restorani upravo uveli novi jesensko-zimski meni, koji bi trebao biti iznimno komercijalan. Prije svega zbog sarme. Sarma je uz punjenu papriku najpopularnije kuhano jelo u hrvatskim restoranima i možda najpopularnije jelo u hrvatskim kućanstvima. Stoga je logično što je Batak uveo sarmu i kao samostalno jelo: u prethodnim jesensko-zimskim sezonama sarma se mogla dobiti jedino u zimskoj plati.
Osim sarme, od jučer se u Batku može jesti i buncek s kiselim zeljem, još jedno klasično sezonsko jelo. Sezonu u Batku tradiconalno obilježava zimska plata, koja sadrži sarmu, domaće češnjovke, buncek i kiselo zelje s krumpirom. Riječ je o idealnom jelu za one koji rade u rudniku ili osjećaju glad kao da su radili u rudniku (ovih drugih je u Hrvatskoj mnogo). Tu su još i pečena teleća jetrica, kao i grilani sir škripavac.
Zanimljivo je da je Batak značajno proširio listu koktela, što govori o uspješnom regrutiranju mlađe publike. Probali smo negroni koji je prilično dobar i košta samo šest i pol eura. Batak uskoro kreće s novom vinskom kartom koja bi prvi put trebala dolaziti na stol samostalno i sadržavati inozemna vina. Dosad je Batkova vinska karta bila otisnuta na istim stranicama kao i jelovnik, a od stranih se vina mogao dobiti samo prosecco i nekoliko slovenskh i makedonskih vina u posebnoj ponudi. Batak u svojoj studenačkoj ponudi Vina mjeseca ima Vrhunsku graševinu i Vrhunski chardonnay Iločkih podruma.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.