Il Secondo je svakako najpoznatiji i u mnogočemu najpouzdaniji restoran u Novom Zagrebu. Il Secondo je dugo glumio talijanski restoran, ali zaista nikad nije bio pravi talijanski restoran. Sada su se talijanski elementi sveli na par predjela i desetak tjestenina i njoka, koje uključuju i nekoliko vegetarijanskih opcija.
Predjela su tipično bistronomska: subotnji smo ručak počeli korektnim carpacciom od cikle s kozjim sirom, lješnjacima, pinjolima i shimeji gljivama. Veliki je uspjeh kad carpaccio od cikle, jelo koje chefovi i restorateri obožavaju zbog niskog food costa, nije dosadan. Il Secondov carpaccio od cikle nije jelo koje se dugo pamti ali definitivno nije bio dosadan.
Pašticada je, pak, bila izvanredna. U Il Secondu jedemo desetak godina. Današnja pašticada s debelim komadom govedine koji se mogao rezati samo vilicom, s čvrstim njokima i koncentriranim, posve glatkim umakom, najbolje je jelo koje smo dosad pojeli u Il Secondu. Zelena salata bila je, nažalost, neugodno prezačinjena. Doslovno je uvenula od viška dresinga.
Il Secondo u sadašnjem izdanju ne koristi puno sezonskih sastojaka, što je šteta. Il Secondo ima vrlo dobru vinsku kartu. Osoblje se razumije u vina, osobito mladi gospodin koji nam je točio fenomenalnu Krauthakerovu Izbornu berbu graševine iz 2019. godine. No, cijene nekih vina sasvim su nerazumne.
Primjerice, čaša Kozlovićeve Malvazije Selekcije košta 11 eura, što je za dvadesetak centi skuplje od čaše jako dobrog šampanjca Charpentier u Vinodolu. Dakle, odležana malvazija u Novom Zagrebu skuplja je od ozbiljnog šampanjca u najstrožem centru grada! Il Secondo je, nažalost, jedan od sve brojnijih hrvatskih restorana koji povećane troškove prebacuju na cijenu vina, što sigurno neće povećati prodaju vina ni unaprijediti imidž restorana. U Il Secondovu slučaju to je osobito nezgodno, jer je vinska karta zaista zanimljiva i sadrži nekoliko izvrsnih, teško dostupnih vina poput Claijeva Bronbonera i Bibicheva La Sina. No, cijene vina u Il Secondu odražavaju nažalost jedan od važnijih loših trendova u hrvatskoj restoranskoj industriji.
Avenija Dubrovnik 12, Zagreb
HRANA +3/5 VINA n/a (preskočili smo ocjenu zbog cijena koje smatramo nepotrebno visokima) SERVIS +4/5 AMBIJENT -4/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.