Jednom, ne tako davno, jedan se mladi hrvatski sommelier odlučio probijati kroz relativno rahle i prohodne kanale svog posla. Pa je taj mladi sommelier uspio ući u završnicu sommelierskog državnog prvenstva u kojoj baš nije iskazao šampionske značajke a ni njegov plasman nije mogao impresionirati ozbiljne profesionalce s hrvatske vinske scene.
Zatim se rečeni sommelier posvuda počeo žaliti kako mu profesionalna zajednica nija pružila dovoljnu potporu, da bi nedavno objavio kako odlazi u Italiju jer ga u Hrvatskoj ne razumiju i nedovoljno cijene. Bit će fenomenalno pratiti kako sommelier koji nije baš osobito uspio u hrvatskoj relativno nježnoj konkurenciji, kani stvoriti karijeru u brutalnoj talijanskoj sommelierskoj konkurenciji.
Daj Bože da uspije, u što, međutim, čisto sumnjamo. Po svemu što znamo, radi se o još jednom od sad već gotovo tipičnih primjera prenapuhanog ega koji se ne može smiriti dok ne dođe do univerzalnog uspjeha ili totalnog neuspjeha. Što je u redu ako ste genijalno talentirani i ako ste spremni učiti i raditi najmanje 14 do 16 sati dnevno.
Glavni junak naše istinite priče ne može ni jedno ni drugo nego je, naprotiv, u profesionalnoj zajednici postao poznat po izbjegsvanju već dogovorenih poslovnih angažmana. Poanta ovog teksta užasno je jednostavna: hrvatsko je ugostiteljstvo prepuno fejkera, koji misle da ne moraju ozbiljno raditi ako su svladali par činjenica s interneta. Taj se problem, koji sve intenzivnije zahvaća i kuharstvo, sigurno neće riješiti u idućih pet godiina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.