Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Primizijina jesenska pizza s bijelim tartufima koje ribaju pred gostom, jedno je od najboljih sezonskih jela koja trenutno možete probati u Istri

O jakoj sceni istarskih pizza pisali smo više puta. Neke od najboljih pizza u Hrvatskoj pojeli smo upravo u Istri, a neke od tih pizza su i europski konkurentne. Zašto se baš u Istri skupila najveća koncentracija dobrih pizza nismo sigurni. Možda zbog blizine Italije ili jednostavno zbog radišnih i ambicioznih ljudi. Međutim, sasvim smo sigurni da Primizia trenutno radi najbolju pizzu u Istri. 

Primizijin jesenski jelovnik pametno je i atraktivno osmišljen, s posvetama najbitnijim jesenskim namirnicama, pa tako i s jesenskom pizzom. Ona se sastoji od sasvim laganog tijesta koje ne podsjeća previše na napoletanu (iako je popularnost napoletane već godinama na vrhuncu), kreme od bijelih tartufa, vrganja, poširanog jaja, fior di latte i povelike količine svježe ribanih tartufa.  Tartufi se ribaju pred gostom, kako i treba. Rezultat je fascinantan.

Primizia je uspjela kontekstualizirati bijeli tartuf na pizzi sa svim poznatim okusima i napraviti fantastičan proizvod. Pizza s bijelim tartufima ogledni je primjer originalnog tretmana luksuzne sezonske lokalne namirnice. Ostatak ručka prošao je u jednako visokom tonu.

Tagliatelle s bijelim tartufima jedne su od najboljih tjestenina koje možete probati u Istri izvan fine dining restorana, s ekspertno napravljenim maslačasto-sirnim umakom i povećom dozom bijelih tartufa koja se riba pred gostima. Primizia nas je ponudila i jednim jelom koje uskoro stiže na jelovnik. Riječ je o telećim rebarcima koja se pripremaju dugom obradom u krušnoj peći i poslužuju s krumpirom. Uz rebarca smo naručili i lisičarkei vrganje.

Teleća rebra, meka i sočna, savršeno se uklapaju u Primizijin format moderne konobe višeg stila. A vrganji i lisičarke standardno su dobri. Upravo u tome je i najjača strana Primizie. Ona doslovno iscrtava model moderne konobe u svim pogledima, koja poštuje tradiciju ali je ambiciozno nadograđuje, nudi samo sezonska jela i kuha vrlo precizno i ukusno. Sve što smo u subotu za ručak probali u Primiziji bilo je fantastično i miljama iznad drugih restorana u ovom žanru.

Balansiranje žanrova konobe, bistroa i elemenata fine dininga, zaslužuje veliku pohvalu. Posebno su nas se dojmila mlada maslinova ulja obitelji Fernetich,  Bianchiera i Buža koja se mogu probati na početku ručka. Sve je više primjera koji pokazuju da će ovo biti odlična godina za maslinova ulja. Novouređena terasa sa stražnje strane restorana dodatno je obogatila uspješno dizajniran prostor. Ručak s buteljkom izvrsne Ipšine Santa Elene, bijelim tartufima, maslinovim uljima i ogromnom količinom hrane platili smo 125 eura. Otprilike koliko smo plaćali u svim istarskim konobama ove godine. 

PRIMIZIA

Ulica Marconi 4, Brtonigla

HRANA +4 VINA -4 SERVIS +4 AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.