Noelov chef i suvlasnik Mario Mandarić danas u Zagrebu otvara bistro 96. Prema dosad objavljenim podacima, 96 će se baviti klasičnom francuskom građanskom kuhinjom. U Bistrou 96 bi se trebali pripremati tartar biftek, gratinirana juha od luka, tournedos Rossini, suflei, coq au vin … sve kao da je došlo iz Escoffierovih i Pellapratovih knjiga.
Zagrebu nesumnjivo treba restoran s takvim jelima. Tournedos Rossini, debele medaljone bifteka obložene gusjom jetrom i umakom madeira, nismo vidjeli na zagrebačkim jelovnicima vjerojatno još od vremena restorana Stara Vlaška koji se zatvorio negdje početkom Domovinskog rata.
Tournedos Rossini izmislio je veliki Carême. Pijetla u vinu u zadnjih desetak godina pripremali su Les Ponts i Le Mika, restorani koji također već dugo ne postoje. S druge strane, gratinirana juha od luka svakodnevno se kuha u Esplanadinom Le Bistrou već nekih četvrt stoljeća. Posebno je, međutim, zanimljiv izbor lokacije za novi zagrebački francuski bistro. Bistro 96 dobio je ime po kućnom broju 96 u Maksimirskoj ulici. Radi se o dijelu Maksimirske blizu Dinamova stadiona i sportskog kompleksa Svetice, gdje doslovno nikad nije postojao ni približno pristojan restoran. U tom su se odsječku Maksimirske smjenjivali razni fast foodovi, piterije, kebabdžinice, loše pekarnice, kladionice i jeftine slastičarne.
Još davnije, na suprotnoj strani ulice radila je jedna zalogajnica u društvenom vlasništvu i dvije baš jako loše ćevabdžinice. A pradavno, prije rata, u tom je predstadionskom kvartu radio veliki restoran Sport, gdje su se uz roštilj, pivo i gemište slavile Dinamove pobjede i oplakivali Dinamovi porazi. Otvoriti klasični francuski bistro u takvom ambijentu ozbiljno je hrabro.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.